Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Непознати зрънца от историята на Добруджа ще събира инициатива на краеведи от Добрич

Дружеството на краеведите „Отец Павел Атанасов” в град Добрич обяви своята инициатива „Следи във времето“. Тя цели съхранение на материали, артефакти, писмени свидетелства и всичко за Добруджа, което би могло да бъде забравено и изгубено.

„Обявяваме инициативата, за да запазим нашата неизвестна до сега история - тази, която по-често е оставала недоразказана, потулена във времето. Това са малко известни факти за общо минало и значими общественици, обекти на родова памет. Говорим за забележителности в региона, за които се знае малко, за храмове, местности, история на създаване на чешми, личности, родови изследвания, обичаи в някое село. Говорим за семейни ценности, предавани от поколения – като снимки, предмети, документи“, сподели за Про Нюз Добрич председателката на Дружеството Миглена Бенова.

Тя се обръща се към всички, „за които е важно и които имат потреба от такава дейност, които смятат, че имат какво да кажат и покажат на по-широк кръг хора“ . В инициативата може да участва всеки, от всяка точка на света, без възрастови или каквито и да било ограничения. Изисквания за стил, жанр и формат на писане няма.

В Дружеството очакват писмен и снимков материал - снимки на предметите и информация за тях,  откъде са получени, каква е историята им, каква художествена стойност имат. Това може да са и  икони, дърворезби, шевици, даже кулинарни рецепти – всичко, което може да се съхрани. И още – търсят се анекдоти, описания на обреди, реални интересни случки, лични спомени.

Миглена Бенова е отправила покана за участие и до много читалища - не само в Добруджа, но и в страната, и вече получила интересни материали.

На събраните материали ще се даде шанс за нов живот в предстоящи издания на сборник „Краезнание” - инициатива и дело на дружеството, от който досега са излезли 20 броя. Може да се направи и изложба.

„Не можем да сложим срок на инициативата, тя трябва да бъде отворена. Сега събираме зрънце по зрънце, за да можем да омесим хляба. След 4 години се навършват 25 години от основаването на Дружеството и тогава ще можем да покажем всичко събрано. Живеем във време, когато много стойностни неща се унищожават. Има хора запалени, които притежават и опазват семейни сбирки, уникални предмети. Но има и много неща, които се захвърлят и се забравят. Всяка история е важна, всеки разказ е интересен, съдържа урок и си струва да бъде споделен за идните поколения“, добави Бенова.

По думите й разнообразието от вид и съдържание ще изтъче нишките на „шарената черга” под мотото „Следи във времето”. Тя може да бъде и национално богатство, за което дори не предполагаме.

Материалите се очакват във фейсбук в групата „Дружество на краеведите „Отец Павел Атанасов” град Добрич” или да се изпращат на адрес: benova_66@abv.bg

c