Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Днес не купувайте нищо! Отбелязва се Международният ден без покупки

Днес в много държави по света хората отбелязват Деня, в който нищо не се купува. Международният ден без покупки или ден за бойкот на пазаруването, се отбелязва в последната събота на ноември (това всъщност е денят след Black Friday) и е опит да се привлече вниманието на обществото към прекомерното консумиране и негативните последствия от това върху човешкото здраве и околната среда.

Международният ден е протест срещу консуматорството. В Северна Америка, Обединеното кралство, Финландия и Швеция Денят се провежда след Деня на благодарността в САЩ , едновременно с Черния петък. Другаде се провежда на следващия ден, който е последната събота на ноември.

Кампанията се провежда от 1992 година насам в около 60 страни и е с една единствена цел - да си зададем въпроса: “Имаме ли реална нужда от всичко, което купуваме?”.

Нека си припомним как Сократ, разхождайки се из пазара и цъкайки с език покрай пълните сергии, възкликва: "От колко много неща нямам нужда!".

Традицията на Buy Nothing Day поставя канадският артист Тед Дейв, който се обявява против консуматорството и тенденцията хората да купуват много повече от онова, което са способни да консумират. Дейв решил, че ако само веднъж в годината хората се въздържат от покупки, то този своеобразен бойкот ще успее да посее посланието на протеста сред хората.

Ако не пазаруваме в Деня без покупки, ще спестим 900 милиона полиетиленови торбички, за направата на които биха се изразходили 6 милиарда литра петрол. Ще покажем, че потребителят не е само част от статистиката, а разумно същество, притежаващо убеждения, морал, мечти и бъдеще. В консуматорското ни съвремие, потребителските решения се покриват с гражданските задължения.

c