Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Трети месец без достъп през ГКПП Силистра, вариантите - през Кардам, Русе или Дуранкулак

От септември т.г. пропускането на трафика през ГКПП Силистра - на изход, се извършва безпроблемно. Трети месец обаче за връщащите се българските граждани граничният пункт остава непроходим. Причината - липса на пункт на РЗИ, който да осъществява пропускателния контрол на пътници.

За живеещите в региона, туристи или транзитно преминаващи, възможността за влизане на територията на България остават най-близките ГКПП - Кардам, Дуранкулак или Русе.

„Това създава голямо неудобство и десинхронизация в общуването ни с Румъния", обясняват граждани и призовават здравните власти да осигурят екипи от РЗИ, които да покрият поне часовете през светлата част на денонощието. ГКПП Дуранкулак е на около 140, а до ГКПП Кардам се стига за над два часа (по магистрала). Разстоянието до ГКПП Русе е около 120 км.

Днес (26 ноември) трафикът е интензивен на ГКПП "Видин", ГКПП "Русе", ГКПП "Кардам", ГКПП "Оряхово" на изход за товарни автомобили, съобщават от МВР.

Оттам припомнят, че България е включена в списъка с държави от т.нар. „червена зона“, за пътуващите от която се налага 14-дневна карантина при влизане в Румъния. Не подлежат на карантина транзитно преминаващи лица, ако напуснат Румъния в рамките на 24 часа от влизането си на територията на страната, както и представилите съответните документи:  

Остава преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските "Кайнарджа" и "Крушари".

снимка: кадър NOVA

източници: NOVA NEWS / МВР

c