Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

ВМРО – Добрич припомня с факелно шествие Ньойския диктат

За 23-а поредна година ВМРО – Добрич ще припомни с факелно шествие чудовищната несправедливост извършена спрямо народа ни преди 102 години в парижкото предградие Ньой. Тогава страните победителки в Първата световна война откъсват от пределите на Отечеството земи, населени преобладаващо с българи. Съседите заграбват Македония, Беломорието, Западните покрайнини, Одринска Тракия. Люлката на българската държавност на Балканите – Добруджа се оказва отново под румънска окупация.

На 26 ноември, в навечерието на 102-ата годишнина от подписването на унизителния Ньойски диктат членове и симпатизанти на ВМРО от Добрич и областта ще излязат с факли, за да покажат, че помнят Ньой и да напомнят на съвременниците ни извършената несправедливост.  На шествието тази година ще присъстват  лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и евродепутатът Ангел Джамбазки.

България и днес е зависима от чужди външни сили, но само независимата и самостоятелна политика, без съобразяване с тези или онези началници може да осигури отстояването на националния интерес. За ВМРО съхраняването на традиционните български, семейни и християнски ценности, защитата на националните интереси и правата на сънародниците ни зад граница са кауза, независимо от избори или политическа ситуация.  Затова и насловът на факелното шествие е „Борбата продължава”. 

Шествието ще тръгне в 18 ч. от градинката пред храм „Св. Георги”, ще мине по бул. „25-и септември”, ул. „Независимост” и ще спре пред паметника на генерал Иван Колев и загиналите в Добричката епопея. Участниците ще поднесат цветя и пред паметните плочи на Яворов, полк. Борис Дрангов и пред кръста в памет на падналите за свободата на Добруджа през Първата световна война.

c