Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Международния ден за борба с насилието над жените

Международен ден за борба с насилието над жените се отбелязва на 25 ноември. Това е инициатива на ООН за премахване на насилието, упражнявано върху жени. Денят е обявен за такъв ден с Резолюция 54/134 на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 година.

ООН приканва правителствата, международните организации и НПО-та да организират дейности, които да повишат общественото внимание към проблемите на този ден до международна загриженост. Жените по света са обект на насилие, като размера и истинския характер на този проблем често остава скрит.

Активистките от различни организации отбелязват 25 ноември като ден срещу насилието още от 1981 година. Тази дата е избрана заради жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо (1930-1961).

От началото на пандемията в България са зачестили случаите на брутално домашно насилие. Неправителствени организации съобщават, че случаите на физическо и вербално домашно насилие в България са се увеличили с 80%. Апогея си това насилие достигна по време на локдауна от средата на март до средата на май миналата година.

c