Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Бебешка количка или столче - кое е по-удобно при пътуване

Модерните родители предпочитат да пътешестват заедно с детето. Те не се притесняват да вземат малкото човече със себе си до близки и по-далечни дестинации. Разбира се, дългите пътувания стават възможни, след като укрепне мъникът и минат първите няколко месеци, както и след като семейното пътуване е подсигурено с необходимите принадлежности и вещи.

Краткотрайните разходки и гостуванията на близки и роднини са възможни обаче, дори в първите седмици на новороденото. Поради тази причина за активните майки и татковци актуален е най-вече въпросът: “Какво точно е нужно, за да се чувства комфортно и безопасно малкото слънчице?“, а не: “Кога е готово детето за приключения?“ .

Пътешествие за бебето може да е няколкочасовата разходка в парка, гостуването при баба и дядо или пък истинска няколкодневна екскурзия надалече от дома. Във всеки един от тези случаи се изисква наличието на бебешка количка , евентуално с подвижен кош към нея или столче за автомобила. Тези пособия са доказали във времето своите безспорни качества и удобство при отглеждането на детето.

Може ли обаче при пътуване детското столче да замени бебешката количка и обратно?

Отговорът на този въпрос преди всичко зависи от нагласата на родителите, от тяхното ежедневие, начина им на живот и придвижване, както и от индивидуалните потребности на тяхното малко съкровище.

В специализираните магазини за детски стоки се предлагат многофункционални столчета, които освен да се използват за превоз в колата, са подходящи за спане и ежедневен престои на детето вкъщи и навън. Те могат да се използват и като шезлонг при няколкомесечните бебета. Количката пък е универсалното класическо средство за разходка на новороденото и в следващите години от неговото развитие.

Нейният модел и вид се отличават, като различията може да са в екстрите, с които количката разполага, с възможностите за трансформация, в предназначението й, както и по възраст, сезон или други характеристики.

За радост на повечето родители, производителите на детски артикули не спират да усъвършенстват своята продукция, за да отговарят на потребностите на младите семейства. В търговската мрежа има изделия за най-малките, които умело съчетават няколко функции при отглеждането на мъника и са крайно необходими в определени етапи от неговия растеж.

Все по-предпочитани от майките и татковците са многофункционалните колички. Това са комбинираните модели, известни като колички 2 в 1 или 3 в 1. Техните големи предимства се дължат основно на възможността им да съчетават няколко основни елемента, за да покрият най-необходимите нужди на растящото дете.

Под комбинираната количка основно се разбира онзи модел, който съдържа универсален подвижен кош. Той от своя страна може едновременно да се използва, като приспособление за безопасно пътуване на малкото бебе в колата, както и за пренасянето на новороденото от вкъщи до количката, колата, детската консултация и т.н.

В разширения вариант количката може да е преобразуваща се с помощта на няколко подвижни елемента, като отделен кош и столче за автомобила. Отделните части са направени така, че да могат бързо и лесно да се поставят върху основата на подвижната конструкция и да се използват, според необходимостта и тяхната индивидуална функционалност.

По този начин се постига оптимален вариант за едно безопасно, спокойно и комфортно пътуване на родителите със своето слънчице.

Практичността на комбинираните колички ги превръща в едни от най-търсените на пазара. Освен това те са подходящи за всички сезони. Масово моделите са изработени от висококачествени материали, а текстилни покривала се свалят лесно, за да се почистват. Много от допълните екстри като бебешки чувалчета, сенници, дъвдобрани, покривала са универсални и лесно се съчетават с наличните модели.

При количките 3 в 1 наличната седалката за кола подсигурява така необходимото средство за пътуване, което се изисква задължително, за да е детето максимално защитено. Това е нормативно изискване от раждането до определена възраст на момиченцата и момченцата, което предвижда те да са в специално столче или седалка на задната седалка на превозното средство.

Това е необходимо до достигане на определен ръст, който за България е 150 см, или до навършване на 12-годишна възраст. Експертите са категорични, че само с необходимото приспособление за автомобила и слагане на предпазните колани, може да е обезопасен детският живот и здраве на пътя.

Снимки: kidso.bg

c