Общество

Отбелязваме Деня на българската адвокатура

На 22 ноември отбелязваме Деня на българската адвокатура. Преди 133 години, на тази дата през 1888 г., Петото обикновено Народно събрание на Княжество България приема първия Закон за адвокатите.

Един от създателите на закона е проф. Константин Илиев. Той е сред ръководителите на Консервативната партия в борбите срещу Търновската конституция през първите години на Княжество България. Министър-председател е през 1887 и 1894 – 1899 година, основател и лидер на Народната партия от 1894 до смъртта си през 1901 година.

Учил е право и философия в Германия, защитава докторат по право в Хайделбергския университет, а след това учи гражданско право в Париж.

Упражняването на адвокатската професия е дейност, предвидена в Конституцията, за правно съдействие и защита на свободите, правата и законните интереси на физическите и юридическите лица. Тя се осъществява в съответствие с принципите на независимост, изключителност, самоуправление и самоиздръжка.

При упражняването на адвокатската професия адвокатът се ръководи от законните интереси на клиента, които е длъжен да защитава по най-добрия начин със законни средства. Адвокат може да бъде само лице, положило клетва и вписано в регистъра на адвокатската колегия.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *