Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Депутатът от Добрич д-р Христов: Трябва да се мине през много тежка реформа в здравеопазването, другото е замазване

Депутатът от Добрич д-р Ивайло Христов, представител на ПП „Има такъв народ“, ще участва в работната група в сектор „Здравеопазване“ от преговорния процес за съставяне на правителство. Както вече стана ясно, експертните групи за изработване на програма за бъдещото управление започват работа утре. 

Самите групи ще бъдат 18 и в тях ще участват по трима души от всяка страна. Преговорите по политики са инициирани от спечелилата изборите партия „Продължаваме промяната“ и ще се водят с евентуалните й партньори в управлението - "Има такъв народ", БСП и "Демократична България". Заявките са преговорният процес да бъде изцяло публичен.

Експертната група по здравеопазване ще заседава в сряда – 24 ноември, каза за Про Нюз Добрич д-р Христов.

„Ако преговорите завършат в рамките на един кратък период, предполагам, че правителство ще се състави бързо, защото всички много добре осъзнаваме колко е важно това. Защото трябва да се направи бюджетът за следващата година, както и бюджетът на Здравната каса. Ние се намираме в една много сериозна здравна криза. Ситуацията с Ковид не е овладяна по подходящия начин. Затова е важно да се състави правителство и да се вземат малко по-решителни мерки“, коментира д-р Ивайло Христов.

По думите му т.н. Ковид зони, които се създадоха по настояване на ИТН в предишния парламент, се оформиха само на документ, а на практика не работят. „На нас не ни е ясно защо, при положение че в министерството имат почти неограничен ресурс за това. Веднага трябва да се види защо се случва това“, добави народният представител.

Той посочи, че в сектор „Здравеопазване“ в предишния парламент ИТН не са имали разминаване с останалите партии и по темата е имало абсолютно единомислие.

„В здравеопазването основното е смяната на модела и изкарването на обществените лечебни заведения от търговския закон. Трябва да се създаде нов Закон за лечебните заведения, защото се оказва, че в рамките на настоящия не може да се направи никаква реформа. Другият приоритет е създаване на електронното досие на пациента, защото в момента има две, от които нищо не става. Едното е на Здравната каса, другото създадено по линия на Министерството на здравеопазването - това са парадокси. Всичко това изисква много сериозна работа и сериозен капацитет и затова никой не се наема да го направи. Трябва да е ясно, че ще трябва да се мине през много тежка реформа, всичко останало ще е замазване и изливане на едни пари, които ще изчезват в неизвестна посока“, изтъкна д-р Христов.

На въпрос за евентуалното разпределение на министерските постове той заяви, че хората в ИТН  не са се захванали с политика заради постовете и важното според тях е да се реализират политиките.

Д-р Ивайло Христов живее от 6 години в село Рогачево, работи като лекар в болницата за рехабилитация „Тузлата“ в Балчик. 10 години е работил в МЦ „Медика“ в Албена, като от 2014-а до 2019 година е бил изпълнителен директор. Има няколко награди за иновации и болничен мениджмънт, работи и по проекти на частни балнеологични комплекси по международни програми за създаване на български продукти в сферата на балнеолечението. Има 34-годишен опит като хирург и 21 години като управител и директор на различни по големина лечебни заведения.

c