Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите при катастрофи

На 21 ноември 2021 година се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Началото на инициативата е поставено през 1995 година от Европейската федерация на жертвите от ПТП (FEVR), като през първите години се отбелязва само на Стария континент. Много бързо добива глобална популярност и през 2005 година е обявен с резолюция на ООН за Световен ден за възпоменание, който се отбелязва всяка година, в третата неделя от месец ноември.

Световният ден през 2021 година поставя акцент върху намаляването на скоростите на движение – ниските скорости имат потенциал да предотвратят много смъртни случаи и сериозни наранявания, по-специално тези на пешеходци и всички други уязвими участници в движението – деца, възрастни хора и хора с увреждания.

Слоганът на деня е „Помним, подкрепяме, действаме“ (Remember Support Act): Помним (тези, които са загинали), Подкрепяме (тези, които са пострадали), Действаме (за по-добра реакция при катастрофи).

В Световния ден за възпоменание на жертвите на пътя отдаваме почит на екипите на спешната помощ, полицията и медицинските специалисти, които ежедневно се справят с травмиращите последици от пътни катастрофи.

Световният ден се отбелязва на всички континенти – не само от неправителствени организации, които се застъпват за пътната безопасност и жертвите на пътя, но също и от правителствата и всички заинтересовани страни.

c