Водещи новини - дясно Общество

Отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите при катастрофи

На 21 ноември 2021 година се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Началото на инициативата е поставено през 1995 година от Европейската федерация на жертвите от ПТП (FEVR), като през първите години се отбелязва само на Стария континент. Много бързо добива глобална популярност и през 2005 година е обявен с резолюция на ООН за Световен ден за възпоменание, който се отбелязва всяка година, в третата неделя от месец ноември.

Световният ден през 2021 година поставя акцент върху намаляването на скоростите на движение – ниските скорости имат потенциал да предотвратят много смъртни случаи и сериозни наранявания, по-специално тези на пешеходци и всички други уязвими участници в движението – деца, възрастни хора и хора с увреждания.

Слоганът на деня е „Помним, подкрепяме, действаме“ (Remember Support Act): Помним (тези, които са загинали), Подкрепяме (тези, които са пострадали), Действаме (за по-добра реакция при катастрофи).

В Световния ден за възпоменание на жертвите на пътя отдаваме почит на екипите на спешната помощ, полицията и медицинските специалисти, които ежедневно се справят с травмиращите последици от пътни катастрофи.

Световният ден се отбелязва на всички континенти – не само от неправителствени организации, които се застъпват за пътната безопасност и жертвите на пътя, но също и от правителствата и всички заинтересовани страни.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *