Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

„Добруджански звуци“ подготвя музикално матине с евъргрийни за деня хоровото изкуство в Добрич

Смесен хор „Добруджански звуци“ с диригент Елвира Пастърмаджиева се подготвя за концерт, посветен на Световния ден на хоровото изкуство 11 декември, съобщи за Про Нюз Добрич диригентът на формацията.

„Това е нашият празник и ние винаги го отбелязваме с концерт. Тази година датата се пада в събота, затова възнамеряваме да направим едно приятно съботно матине. Надяваме се това да бъде едно хубаво събитие в нашия град в навечерието на Коледно-новогодишните празници“, каза Елвира Пастърмаджиева.

Концертът ще бъде на 11 декември, от 11.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“.

Досега по повод празника формацията е предлагала на ценителите на хоровото изкуство различни тематични концерти. Тази година е заложено на популярната и забавна музика. Под диригентската палка на Пастърмаджиева ще прозвучат евъргрийни и български шлагери – песни на „Щурците“, „Тоника СВ“ и др. Диригентът посочи, че ще бъде дадена възможност за изява и солови изпълнения на по-младите хористи. Ще звучи приятна, красива музика и няма човек, който да не познава това, което хорът ще изпълни.

„Може би такъв концерт е нужен в това тежко време, в което сме попаднали. Надявам се музиката ни да бъде един светъл лъч. Да, публиката трябва да бъде сертификати, хористите ни също имат сертификати, така е. Ние сега репетираме с част от състава, защото има хора, които не идват от страх, не смеят, макар и да си имат сертификати. А и не мога никого да задължа, те са самодейци, повечето възрастни. Така се получава - репетиция на части, по гласове, викам ги по отделно, на няколко пъти. А това е голямо натоварване за ръководителя. Вече ще станат две години, откакто сме в това положение. Но пък радостното е, че имаме продукция, правим концерти. Важното е, че оцеляваме в това трудно време“, сподели диригентът. Хористите са общо 47, но в репетициите участват не повече от 30 души.

Хиляди са свързани с изкуството и успехите на Хор „Добруджански звуци” в Добрич

Хор "Добруджански звуци" е създаден през 1901 година в Добрич и тази година отбеляза своя 120-годишен юбилей. Формацията е сред ветераните на хоровото изкуство в страната и е носител на награди от международни хорови форуми в Италия, Великобритания, Турция, и други. Хористите са представяли българското изкуство още в Русия, Германия, Швейцария, Гърция и други страни.

Хорът бе награден с Кристално огърлие от Съюза на музикалните дейци, а диригентът – със Златна лира.

С решение на ООН 11 декември е определен за Световен ден на хоровото изкуство. Целта е да се подчертае изключително важната роля на организираното колективно пеене като ефикасно средство за повишаване на духовния статус на хората по света и обединяването им чрез средствата на певческото изкуство.

c