Водещи новини - дясно Култура Общество

21 ноември – Въведение Богородично и Ден на християнското семейство

Въведение на Пресвета Богородица в храма или Въведение Богородично е един от най-големите християнски празници, почитан и от двете основни християнски деноминации – римокатолическата и източноправославната. Празникът принадлежи към дванадесетте най-големи.

Българската православна църква отбелязва празника всяка година на 21 ноември по нов стил. В този ден се почитат както благочестивите родители на Дева Мария Йоаким и Анна, които я въвеждат на тригодишна възраст в йерусалимския храм, така и изпълнението на обета им да посветят Мария на Бога.

Според православната традиция Въведение Богородично е в началото на Коледните пости и се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.

Семейното ходене на църква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. На този ден родителите или учителите водят децата в църквата. Представени на Бога, те ще растат благочестиво в послушание към родителите си и чистота на нравите. 

В българските традиции празникът се е чествал в много ограничен кръг – само с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. След това в дома, събрани около огнището с топла пита и вкусна гозба, чествали освен празника Въведение Богородично и здравата връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *