Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

На 20 ноември ООН отбелязва Световния ден на детето

На 20 ноември – годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето, се отбелязва Световният ден на детето.

В почти всички държави по света се празнува Ден на детето или Ден на децата. Този празник е на различни дати и е по различен начин свързан с традицията на отделните държави.

Международният ден на децата е на 1 юни в почти всички страни от бившия Социалистически лагер. Той води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева (Швейцария).

На 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. Тази дата не е повсеместно възприета, тъй като голямото мнозинство от страните в света предпочитат да съхранят традициите си в честването на празника.

Държавите – страни по Конвенцията, признават правото на всяко дете на жизнен стандарт, съответстващ на нуждите на неговото физическо, умствено, духовно, морално и социално развитие.

По данни на УНИЦЕФ 385 милиона деца живеят в крайна бедност, 264 милиона деца и младежи са извън училище, а 5,6 милиона деца под 5 годишна възраст са загубили живота си по предотвратими причини. Близо 200 деца загиват на ден от глад в Североизточна Нигерия, а в Етиопия близо 4,6  милиона деца се сблъскват с глада всеки ден.

c