Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Влагат над 25 млн. лева за Ковид тестове на учениците, за сметка на планирани ремонти в училища, детски градини и центрове

Министерството на образованието и науката (МОН) ще предостави 12,8 млн. лв. от своя бюджет на Министерството на здравеопазването (МЗ) за закупуване на тестове за ученици. За да осигури тези средства, МОН отлага за следващата година някои ремонтни и инвестиционни дейности в училищата, детските градини и центровете за специална образователна подкрепа и за подкрепа на личностното развитие. Това заяви днес служебният образователен министър проф. Николай Денков.

В края на октомври т.г., членовете на служебния кабинет одобриха 13 млн. лв. за бюджета на Министерство на образованието, с които в момента се купуват щадящи тестове за най-малките ученици. Според разчетите на МОН, заедно с допълнителните 12,8 млн. лв., общата сума от близо 26 милиона лева, следва да е достатъчна за планираното изследване на учениците от I до XII клас - до края на 2021 г.

"Целта е не само всички да учат присъствено, но и безопасната среда в училище да бъде гарантирана поне до коледната ваканция", коментира министър Денков.

До момента МОН е получило от МЗ общо 851 000 теста за учениците от I до IV клас. От 10 ноември т.г. до сега се изразходени около 300 000 от тях. Остатъкът ще стигне за малките ученици до края на следващата седмица. Очакват се още доставки, които ще бъдат разпределени в училищата в страната в рамките на 24 часа.  

Днес (19 ноември) министърът на образованието и науката акад. Николай Денков гостува в рубриката "Властта говори! Открито" във фейсбук профила на Министерския съвет. За 60 минути акад. Денков отговори на 49 въпроса, свързани главно и тестването и възстановяването на присъственото обучение в училищата.

c