Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Млада авторка от Ген. Тошево спечели първата награда от национален конкурс за детска книга

Първата награда от петото издание на Националния конкурс за книги за деца „Да върнем книгите в ръцете на децата” спечели 33-годишната Кристина Димитрова от Генерал Тошево. Тя бе удостоена с отличието за творбата си Енциклопедия „Български митични създания”.

За Про Нюз Добрич младата авторка разказа, че конкурсът се организира от Община Гоце Делчев и местното Народно читалище „Просвета-1865”. Председател на журито бе поетът Иван Мишев, а членове – деца. „Това мен лично много ме радва, защото означава, че книгата е постигнала целта си – сподели Димитрова. – Още при кандидатстването в конкурса бе съобщено, че трите бройки, които организаторите искат от авторите, се предоставят на читалището и по този начин са достъпни до децата”.  

Издател на Енциклопедия „Български митични създания” е издателство „Софтпрес”. Генералтошевката сподели, че в книгата се разказва за 16 митични създания, повечето от които доста популярни – змей, ламя, хала, дявол, върколак, караконджул и други. Самата книга е разделена на четири раздела, в началото са представени по-безобидните създания, а към края –по-страшните. „Всяка глава е за едно създание и е разделена на три части. В началото има кратко негово описание, после следва основен текст с характеристиките му, в края е художествен текст, който е или народна песен или легенда”, разказа авторката.

Кристина Димитрова е преводач и редактор на свободна практика в София. Енциклопедия „Български митични създания” е третата й книга. Първия си детски роман написва на 15-16-годишна възраст, а през май тази година излиза втората й книга „Тракийски легенди”.

c