Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

До месец обявяват поръчката за 20 нови автобуса за градския транспорт на Добрич, наемат 10 стари

Целта на дружеството „Градски транспорт“ за следващите години е автобусите да обхванат 40% от жителите на Добрич, при 13,6 % сега

До средата на декември ще бъде обявена обществената поръчка за 20 нови дизелови автобуса за „Градски транспорт“ Добрич, съобщи пред журналисти управителят на дружеството Катя Петкова. Това става възможно, след като Общинският съвет одобри поемането на общински дълг в размер на 5,1 милиона лева за закупуването им.

"Градски транспорт“ Добрич иска да вземе под наем и 10 употребявани дизелови автобуса. Поръчката по процедура „публично състезание“ се отваря на 26 ноември. След направени разчети дружеството е готово да предложи максимум 1500 лева наемна цена за брой автобус месечно.

Припомняме, че бе прекратена обществена поръчка от октомври за закупуване на 15 употребявани автобуса заради не добре аргументирано техническо задание.

Скандал около обществена поръчка за 15 стари автобуса в Добрич

През януари 2022 година ще пристигнат и ще влязат в експлоатация четирите нови електрически автобуси на стойност 1 603 000 лв. Така Добрич ще се нареди сред първите градове в България, ползващи такъв вид транспорт. Заради предстоящото влизане в сила на новата транспортна схема на града все още не може да се каже по какви линии ще се движат електробусите. Припомняме, че те са част от проекта за интегрирано развитие на градския транспорт, който се изпълнява от Общината, в партньорство с дружеството.

Според проучване, над 71% от жителите на града предпочитат като начин на придвижване в града самостоятелен транспорт. Трайно ползващи градския транспорт са едва 13,6 % от населението, а 5% предпочитат да се придвижват пеша. Велосипедистите са много малко. Градският транспорт не се ползва заради липса на комфорт в автобусите и на спирките, липса на удобни линии, нередовност и бавно придвижване на превозните средства, каза Петкова.

„Смятам, че нашият град има нужда от автобуси. Това, което се движи в града, е всичко друго, но не и превозно средство и хората са недоволни. Сега имаме 1 автобус и 10 микробуса. Те са преоборудвани товарни микробуси, за които липсват резервни части. Някои части са от 80-те години и не се произвеждат вече. В добре структуриран град общественият превоз на пътници заема около 50%, а при нас е 13%, т.е. ние имаме много сериозни проблеми“, коментира Петкова.

Тя допълни, че градът е задръстен от лични превозни средства. По данни на отдел „Местни данъци и такси“, в Добрич са регистрирани 46 000 автомобила. Целта на дружеството е поне 40% от жителите в следващите години да ползват градски транспорт. Така по-малко ще се използват личните коли, което ще се отрази положително на чистотата на въздуха.

В Добрич услугата „Обществен превоз на пътници“ се изпълнява от Градски транспорт, „Пътнически превози“ и „ПГ Комерс“.

"Градски транспорт" има отскоро ново лого, изработено от екип от студенти от Добрич.

c