Здраве Култура Общество

Днес е Световен ден на тоалетната, призивът е „Канализация за всички!“

Световният ден на тоалетната (на английски World Toilet Day) е кампания за мотивиране на милиони хора по целия свят за решаване на проблеми свързани с канализацията и хигиенни условия. Денят се отбелязва на 19 ноември от 2001 г., с резолюция на ООН.

2,4 милиарда души по целия свят не разполагат с нормални хигиенни условия. Липсата на канализация въздейства върху безопасността на човешкото здраве. Причина е и за разпространяване на множество заболявания, като диария и шистозомиаза. 58% от случаите на диария са породени от липсата на течаща вода, лоша хигиена и липса на навик за миене на ръцете. През 2013 г. около 340 000 деца на възраст под 5 години са починали от диария, поради липса на канализация и течаща вода. Чрез осигуряването на достъп до тоалетна смъртността намалява наполовина.

Липсата на тоалетна в домовете в развиващите се страни е причина за задържане на физиологичните нужди от момичета и жени, които изпитват страх от изнасилвания и тормоз. Чрез Декларация на хилядолетието на ООН от 2000 г. се работи за повишаване на безопасността и достъпа до тоалетни.

Световният ден на тоалетната дава възможност да се повиши информираността за значението на канализацията и да се повиши достъпа до тоалетни и течаща вода. Всяка година Денят има различна тема. Целта е да се обърне внимание на съществуващите неравенства при използване на тоалетните и достъпа на канализация, както и за рисковете за насилие над момичета и жени, където липсва канализация.

Световната тоалетна организация е създадена на 19 ноември 2001 г. от Джек Сим. Оттогава този ден се отбелязва като Световен ден на тоалетната. От 2007 г. за повишаване на осведомеността за проблеми свързани с липсата на канализация и повишаване на личната хигиена работи група за „Повишаване на обществената осведоменост“ към Алианса за устойчива хигиена. През 2013 г. в съвместна инициатива между Световната тоалетна организация и правителството на Сингапур е приета Резолюция на ООН наречена „Канализация за всички“. Тя разглежда проблемите, свързани с липсата на канализация и призовава за колективни действия чрез отбелязването на Световния ден на тоалетната. Резолюцията е приета от 122 държави на 67-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *