Водещи новини - дясно Крими Общество

Да се поклоним пред паметта на жертвите на пътни инциденти

Областният управител на област Добрич се обръща с апел към обществеността:

Нека всеки от нас се замисли и даде своя принос за по-висока безопасност на движение като участник в него и заедно да намалим броя на загиналите и пострадалите

Уважаеми съграждани,

По решение на Общото събрание на ООН, всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия. Денят, превърнал се в традиция, за да ни напомня, че ние имаме дълг към себе си и поколенията преди нас и след нас – да пазим живота и здравето на всеки човек на пътя.

          Ежегодно в резултат на инциденти по пътищата в страната стотици губят живота си, хиляди получават тежки наранявания и боледуват продължително, значителен е броят и на пострадалите с увреждания за цял живот.

Пътните инциденти са най-безсмислената причина за смъртност сред хората и оставят трайна следа в живота на пострадалите. Мъката и страданията на семействата и близките на жертвите са неописуеми. Обслужването на пострадалите от пътнотранспортни произшествия натоварва емоционално и финансово техните семейства, а също и здравната система и всички ангажирани институции. Освен огромния брой жертви и ранени, пътните инциденти причиняват и големи загуби за икономиката на страната.

В третата неделя на ноември – на 21 ноември, ще се поклоним пред паметта на жертвите на пътни инциденти и ще изкажем съболезнования на близките. В този ден изричаме и думи на признателност и благодарност към лекари, полицаи и пожарникари и всички други хора, които ежедневно оказват съдействие и помощ на пострадалите и се борят за техния живот.

В този ден, свели чела, нека всеки от нас направи своята самооценка. Колкото повече сме тези, които осъзнаем нуждата от ново отношение и култура в движението по пътищата, толкова ще се повиши безопасността при движение. Нека всички заедно – институции, организации и участници, дадем своя принос за намаляване на пострадалите и загиналите при пътни инциденти.

Във връзка с гореизложеното, моля да отбележите в подходяща форма Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия – 21.11.2021г., при спазване на въведените мерки срещу разпространението на COVID-19. Уведомявам Ви, че на 21.11.2021г. всеки, който има желание, може да отдаде почит на загиналите при ПТП на паметния кръст в двора на храм „Света Троица“, град Добрич.

С уважение и поклон,

Васил Карапанчев

Областен управител на област Добрич

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *