Водещи новини - дясно Здраве Общество

Covid Делта: Нови 3 позитивни проби от област Добрич, 33-ма излекувани и 20 починали в страната

снимка: lanacion.com.py

През изминалия седемдневен период. в НЦЗПБ чрез целогеномно секвениране от ново поколение успешно са анализирани 736 клинични проби със SARS-CoV-2. При всички тях е установен вирусен вариант Делта, който според СЗО е причислен към вариантите с повишено значение за общественото здраве. Изпратените и изследвани от област Добрич проби са в периода 20 – 23 октомври 2021 г.

От Националния център по заразни и паразитни болести припомнят, че от август 2021 г. Делта вариантът е разделен на класически (B.1.617.2) и подварианти означени с AY и пореден номер. Според системата за означения на PANGO Lineage,  към днешна дата подвариантите са от AY.1. до AY.122. https://cov-lineages.org/index.html. Класификацията на подвариантите на Делта се използва за епидемиологично наблюдение на пандемията.

Последните клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 11.10 – 04.11.2021 г. и са изпратени от 61 различни лечебни заведения от 26 области на страната.

Таблица с разпространение на вариантите на SARS-CoV-2 в различни области на страната

*Справката за състоянието на пациентите е към 02-09.11.2021 г. Провежда се допълнително епидемиологично проучване – НЦЗПБ

НЦЗПБ продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *