Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Жена живее в спирка в село Соколово, издържа се чрез просия

Сигнал за жена, която живее в една от двете автобусни спирки в село Соколово, по пътя Добрич-Балчик, подаде до Про Нюз Добрич наша читателка. Тя разказа, че вчера е минала два пъти с маршрутка по пътя. Сутринта жената лежала на пейката. Следобед обаче била на земята - главата й била към пътя, а краката – към пейката. Пътуващи в маршрутката си помислили, че е починала и шофьорът слязъл, за са провери за какво става въпрос. Той помогнал на жената да стане до седнало положение и й дал 5 лева. Когато потеглил обаче тя отново легнала на земята.

Читателката ни разказа, че на пейката на спирката имало постлан кашон с чаши, купички, книги, както и две торби. Нямало никакви завивки.

Турското име на жената е Мевлида, тя е на 57-58 години, сподели за Про Нюз Добрич кметът на Соколово Исмаил Исмаил. По думите му живее в спирката от 3-4 години, но не постоянно, понякога ходи в Добрич, Безводица, Сенокос и други села. Кметът разказа, че има роднини – син и дъщеря. Синът й има наследствен имот в селото, но работи в Балчик и по-често живее там. Дъщерята е с малко дете на квартира в Соколово. Исмаил сподели, че Мевлида по принцип е регистрирана в село Котленци. Преди години когато децата били малки ги оставила на баба им в Соколово и се омъжила в друго населено място. Сега отново се върнала в селото, но не желаела да живее при някое от децата си.

Жената проси, за това живее на спирката, обясни кметът. По думите му шофьорите са солидарни, спират и й дават пари.

Исмаил разказа, че е подавал многократно сигнали за жената в Община Балчик, на социалните служби, идвала е и полиция, която е вдигнала ръце от нея. „Пипат я: „Какво правиш тук?” и тя като каже „Чакам автобус” и никой нищо не може да й каже. На ЖП-гара София има хора, които лежат в кашони, но никой не може да ги махне, законът ги защитава”, обясни кметът. Сподели, че има възможност Мевлида да бъде настанена в общинско жилище в Соколово, но не желае. Миналата зима успели временно да я приютят в една необитаема къща в селото, осигурили й дърва.

Жената има някакъв психичен проблем, казва, че е епилептичка, сподели Исмаил. По думите му обаче по-скоро се прави на луда и болна, за да я съжаляват хората. „Някои й дават монети, тя ги хвърля по тях, иска книжни пари”, допълни кметът.

c