Здраве Общество

Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене

Днес е Международният ден без цигарен дим. Той се отбелязва всяка година на третия четвъртък от месец ноември. Днес всички пушачи трябва да оставят цигарите поне за един ден. Идеята е пушачите да се опитат да положат началото на отказване от тютюнопушенето, в името на собственото си здраве, както и на здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението им като пасивни пушачи.

За популяризирането на вредата от тютюнопушенето обичайно структурите на Министерството на здравеопазването по места организират различни събития като прожекции на филми, измерване на дишането, обучения и други.

Тази година мотото за тематичния ден е “Да спечелим заедно: един месец без никотин!”

Почти 35 % от населението в България на възраст над 20 години са ежедневни пушачи, а тютюнопушенето, като рисков фактор за здравето води до различни тежки заболявания – сърдечно-съдови, ракови, белодробни, мозъчни и др. През целия месец ноември всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето в кабинетите за консултиранe и отказване от тютюнопушенето, които са разположени в регионалните здравни инспекции в областните градове. Повече информация може да се получи на Националната телефонна линия за отказване от тютюнопушенето 0700 10 323.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *