Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Мая Димитрова: Съставянето на кабинет няма да е лесно, трябва да има диалогичност и разумност

„Наложително е да се състави правителство, за да може да се излезе от кризите, които са ни застигнали – здравна, икономическа, социална. Вероятно няма да е лесно съставянето на кабинет, но трябва да има диалогичност между партиите. И разумност при вземането на решения. Предстои приемане на бюджета и съставянето на правителство не е самоцел на нито една от политическите партии“, коментира за Про Нюз Добрич Мая Димитрова, водач на листата на БСП за България за област Добрич и депутат в бъдещия парламент.

На въпроса как приема предложението на спечелилата изборите партия „Продължаваме промяната“ за формата на работни групи по секторни политики до съставяне на програма за бъдещия кабинет, Мая Димитрова посочи:

„В 46-ото Народно събрание ние работихме именно по този начин с „Има такъв народ“ и това не е ново за БСП. Целта е действително да се работи по политики, а да не става въпрос за министерски кресла. За да има правителство, което действително да е работещо, трябва да има припокриване на политиките на отделните партии и са необходими експерти, които да работят по тези политики.“

Димитрова не се нае да прогнозира колко време ще отнеме съставянето на ново редовно правителство. Дали тя ще влезе в някоя от работните групи също няма яснота. „Това ще се реши, след като се съберем цялата парламентарна група, предполагам, че това ще се обсъди и в Националния съвет“, каза тя. Допълни, че хоризонтът на новия парламент много зависи от политиките, които ще се предложат.

Мая Димитрова заяви, че резултатите на БСП в областта са много ниски и социалистите няма как да са доволни.

„Ние сме трета политическа сила в града и в областта, но не се заблуждаваме - не сме доволни. Независимо от избирателната активност, резултатите са много ниски. На национално ниво БСП Добрич сме шести по резултат. Преди нас са Ямбол, Плевен, Велико Търново, Видин и Пловдив, като разликите между нас, Пловдив и Видин са много малки. Но въпреки това резултатът не ни удовлетворява“, каза Димитрова.

По повод оставката на Корнелия Нинова като председател на БСП, Мая Димитрова сподели: „Оставката не подлежи на коментар. Председателят е преценил, че трябва да я подаде, изложил си е мотивите. Оставката е личен акт, нямам какво да кажа.“

c