Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Какви лични преференции получиха от гласоподавателите новите депутати от Област Добрич

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви разпределението на броя депутати между 7-те политически формации, които влизат в 47-ото Народно събрание. След официалното оповестяване на тази  информация, избраните за депутати в два района ще трябва да посочат в еднодневен срок откъде ще реализират мандата си или, както се е случвало на предходни избори, ще могат да се откажат да бъдат посочени за избрани като депутати, което също ще пренареди резултатите.

До неделя ЦИК трябва да оповести окончателно имената на избраните за народни представители.

По предварителните данни спечелилата изборите партия „Продължаваме промяната“ вкарва двама депутати в Парламента от област Добрич - Йорданка Костадинова и Галина Събева. Водачката на листата Костадинова е събрала най-много преференции (лични предпочитания) от гласоподавателите – 917. Втората в листата Галина Събева е с 313 преференции  – по-малко от шестия Даниел Алексиев, който е с 321. Това обаче няма да доведе до разместване. За да мине втори, Алексиев трябва да е спечелил като преференция поне 7% от броя на гласувалите за ПП, което е над 900 гласа. Това означава, че Галина Събева ще е вторият депутат на партията от област Добрич.

Втората политическа сила в нашия избирателен район – ГЕРБ-СДС, ще има един депутат и това е Деница Сачева. Тя е с 945 преференции, което е най-големият брой за листата. Подобна е и ситуацията при БСП за България. Там Мая Димитрова е с най-много преференции – 750, срещу 430 за втория. Димитрова отново ще е член на Парламента, след като влезе и в 45-ото Народно събрание.

Интересна е ситуацията при ДПС и тя е подобна на тази от изборите през юли. Най-голяма лична подкрепа е получила шестата в листата арх. Нежля Неджати Амди-Ганева, общински съветник в Добрич и главен архитект на Крушари. Нейните преференции са 527, докато за водача на листата д-р Хасан Адемов подкрепата е 152 гласа. Арх. Ганева от шеста става втора в листата и не може да измести водача, тъй като според правилата към неговите лични преференции се прибавят и гласовете на избирателите, които не са гласували преференциално, а те са 4635.

От партия „Има такъв народ“ в Народното събрание влиза Филип Станев. Той има и най-много преференции – 356.

„Демократична България“ не вкарва народен представител от Добрич. Там втората в листата – Надежда Пампорова събра лична подкрепа от 344 гласа, а водачката Албена Симеонова е със 156.

c