Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Днес е Европейският ден за разумно използване на антибиотиците

18 ноември е обявен за Европейски ден на осведомеността относно антибиотиците. Денят е европейска здравна инициатива, координирана от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). Той осигурява платформа и подкрепа за национални кампании за разумна употреба на антибиотици в ЕС и се провежда с различни събития всяка година в цяла Европа.

Целта му е да се информира обществеността за ползата и рисковете от употребата на антибиотици, относно заплахата за общественото здраве от развитието на антибиотична резистентност и относно разумната употреба на антибиотиците.

Последните данни показват, че броят на пациентите, заразени с резистентни бактерии, нараства в целия Европейски съюз и че антибиотичната резистентност представлява сериозна заплаха за общественото здраве. Разумното използване на антибиотици може да предотврати развитието на резистентни бактерии и да поддържа ефективността на антибиотиците за бъдещите поколения.

Антибиотиците са много полезни лекарства, когато боледуваш и докторът ти казва, че трябва да ги взимаш. Но антимикробната резистентност (АМР) все повече застрашава общественото здраве в световен мащаб. Тя се проявява, когато бактериите и другите микроби, като вирусите и гъбичките, развиват резистентност към лекарствата, особено антибиотиците, с които се лекуват причинявани от тях инфекции. Въпреки че резистентността се появява по естествен път с течение на времето, тя се ускорява от различни фактори, като прекомерната употреба на антимикробни лекарства при хората и животните.

Смята се, че само в ЕС инфекциите, причинени от резистентни микроби, водят до смъртта на 33 000 души годишно. Някои прогнози сочат, че е възможно до 2050 г. резистентните на лекарства инфекции да убиват повече хора от рака.

В продължение на почти две десетилетия Европейският съюз търси решение за АМР. Той се стреми да засилва съществуващите добри практики и да подкрепя държавите в борбата с АМР както при хората, така и при животните. Така например ЕС насърчава разумната употреба на антимикробните средства и по-добрата превенция на инфекциите. Всеки ноември с Европейския ден на осведомеността относно антибиотиците се поощрява отговорната употреба на антибиотиците, тъй като много хора не са наясно с рисковете от неправилната им употреба. 

c