Водещи новини - дясно Култура Образование Общество

Защо 17 ноември се отбелязва като Международен ден на студентите?

Международният ден на студентите се отбелязва ежегодно на 17 ноември от 1941 г. насам. Датата е избрана от Международния студентски съвет, приета е и от наследилия го Международен студентски съюз в Лондон, в знак на почит към смъртта на чешкия студент Ян Оплетал и други 9 студенти.

Оплетал умира само на 24 години. Той е студент от Медицинския факултет на Карловия университет в Прага, участник в митинг за Деня на независимостта на Чехословакия на 28 октомври 1939 г. Той е тежко ранен при тази антинацистка демонстрация срещу германската окупация на Чехословакия и умира две седмици по-късно. На 17 ноември се провеждат студентски демонстрации заради смъртта на Оплетал. Хитлеристки части атакуват Карловия университет, жертви стават 9 студенти, а други 1200 са изпратени в концентрационни лагери.

Ян Оплетал се разглежда като символична фигура на чешката съпротива срещу нацизма .

По-късно на същата дата студенти от Политехниката на Атина започват протест срещу военната хунта през 1973 г. Техният протест е смазан, а армията влиза с танкове в университета. Заради този протест денят е официален празник в Гърция и се отбелязва като Ден на гръцките студенти.

Пак на тази дата през 1989 г. отбелязването на деня с демонстрация в Прага дава началото на Нежната революция. Ето защо в Чехия и Словакия денят се чества и като Ден на борбата за свобода и демокрация.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *