Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Всяко девето-десето бебе, проплакало в болницата в Добрич, е недоносено

Около 11-12 процента от бебетата, родени през миналата година в Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Добрич, са недоносени. Или такова е всяко девето-десето новородено. Това съобщи за Про Нюз Добрич началникът на АГ-отделение д-р Ивайло Петев. Той посочи, че процентът на недоносеност в МБАЛ в Добрич е съпоставим със средния в страната.

„Ние сме болница, която не селектира пациентите си, не ги връща, от три години нямаме жена за раждане, която да е пренасочена от нас. Така че това е реалният процент”, сподели д-р Петев.

По думите му най-малкото живородено бебе в АГ-отделението тази година е било с тегло около 700 грама. То се е появило на бял свят в 28-29-та гестационна седмица, т. е. в началото на седмия месец. Било е дете, което е изоставало много в растежа си.

Според д-р Петев най-честите причини за недоносеността на бебетата са вътреутробни инфекции на бременната, които могат да доведат до изтичане на околоплодните води, преждевременни раждания. Друга причина са различни вродени аномалии на матката, които водят до това бременността да не може да бъде износена. До недоносеност водят и високо кръвно налягане, диабет, лошо хранене на плода, което кара гинеколозите преждевременно да изродят децата, за да ги изведат от вредната за тях среда.

„През последните 30-тина години, и то благодарение на нашите колеги неонатолозите, ние станахме доста смели при раждането на децата в доста по-ранни срокове – сподели началникът на АГ-отделение. – Процентът на успеваемост в Отделението по неанотология и е много, много добър. Говоря като преживяемост и това децата да бъдат неврологично, физически и по всякакъв начин здрави”.

Д-р Петев обясни, че по принцип всяко едно бебе, което е родено преди 37-ма гестационна възраст, се води недоносено, като грамажът не е от значение. Обясни, че грамажът от 2 500 се счита за нормален, но, например, ако майката има диабет то може да е 4 кг и пак да е недоносено.

При всяко едно недоносено бебе трябва да бъде избран максимално щадящият начин на раждане, сподели лекарят. По думите му болшинството от децата, родени с тегло от 600-700 грама до 2 кг, се раждат със секицо, защото това е по-щадящият начин за тях. Д-р Петев обясни, че има протокол при раждането на недоносени бебета, който е разработен съвместно от АТ-отделение и Отделението по неоналотогия, и той помага първичната им реанимация, която е изключително важна.

c