Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

СУ „Петко Рачов Славейков“ в Добрич чества патронен празник

На 17 ноември СУ „Петко Рачов Славейков“ – град Добрич, чества своя патронен празник – 111 години от създаването на училището.

Училище с богата традиция, с дълга история, училище на 111 години! Училище със съвременен облик, динамично развиващо се, предлагащо възможности за модерно образование на учениците. Това е днес СУ „Петко Рачов Славейков“.

111 години са много време в сравнение с човешкия живот, но училището, като храм на знанието, никога не остарява, защото в него живее младостта, чрез многобройните му ученици. Необикновен и неповтарящ се е всеки миг в училище, всеки ден е едно ново предизвикателство и едно ново начало!

За поредна година нетрадиционно, виртуално, но не по-малко тържествено бяха отбелязани Славейковите дни.

В седмицата на Славейков,  под наслов „Препрочитаме Славейков“, настоящи и бивши ученици с много ентусиазъм и талант припомниха някои от най-емблематичните и вечни творби на Дядо Славейков. Второкласници изпълниха любимата „Татковина“; Давид Велков, 9 а клас, пресъздаде „Мудно ходи нашто време“; Виктория Златева и Гергана Митева, 10 а клас – Из „Изворът на белоногата“; Никола Петков, 12 а клас – Из „Основите на днешната цивилизация“, в. „Македония“, 1867 г.; Виктор Димитров, от випуск 2021, прави силно впечатление с изпълнението си „Народен“, а Виолета Колева, випуск 2021 – с „Орел, рак и щука“.

Учениците от първи и четвърти клас подобаващо се включиха в поетичния маратон и с вълнение рецитираха стиховете на народния поет. Техният поздрав бе на фона на прекрасни шевици, изработени с много любов и вдъхновение от второкласниците.

Третокласниците пък издадоха книга с красиво преписани избрани произведения на П. Р. Славейков. Том 2 е втората поредна книга, която малките Славейковци подаряват на училището в навечерието на патронния празник. Припомняме, че миналата година, когато децата бяха второкласници, издадоха том 1, в който бяха преписали готварски рецепти на Дядо Славейков.

Том 2 съдържа 60 стихотворения на Петко Рачов Славейков, преписани красиво от третокласниците. Голяма част от тях имат и илюстрации, нарисувани от малките автори. Книгата ще се съхранява в училищната библиотека.

В самия празничен ден – 17 ноември, учениците от първи до четвърти клас бяха с емблеми „Аз съм горд Славейковец“, които изработиха сами.

„Толкова години всички заедно сме градили и продължаваме заедно да градим нашия дом, дома на нашите деца и на техните деца. Колкото и трудно да е времето, Славейковци винаги са преодолявали препятствията; с усърдност и амбиция са създавали образователна традиция.

Вие, скъпи ученици, сте достойни следовници на тази традиция! Множете успехите и смело реализирайте мечтите си!

Уважаеми родители, отстоявайте идеалите на нашите предци и ги предавайте на децата си!

Скъпи колеги, съхранете възрожденския дух, с който всеотдайно дарявате знание, грижи и човешка доброта!

Пожелавам на всички здраве и благополучие!

Пожелавам на училището ни да пребъде във времето!“ – това заяви в приветственото си слово директорът на училището, г-н Георги Георгиев.

c