Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Признателни родители на недоносени деца обсипаха с благодарности Отделението по неонатология в Добрич

Днес получихме много обаждания и приветствия от родители на недоносени деца, сподели за Про Нюз Добрич началникът на Отделението по неонатология на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Йовка Тихонова. Тя припомни, че в отделението имат традиция да се провеждат мили и трогателни срещи със семействата и вече порасналите момичета и момчета по повод Световния ден на недоносените деца. Заради пандемията от COVID-19 вече втора година такива събирания не се състоят.

Тези срещи бяха изключително удовлетворяващи, защото ние виждахме, че нашият труд, всичките усилия, нерви, сълзи на безсилие и сълзи на радост имат смисъл, каза д-р Тихонова. По думите й от друга страна те са изключително стимулиращи за майките, чиито деца са в момента в интензивен сектор. „Когато видят, че при тези деца, преминали по същия път, всичко е приключило благополучно, това им дава доста кураж и надежда”, коментира лекарят.

Това, че срещите са преустановени заради пандемията, не пречи на много, много майки, да ни се обадят, да ни честитят празника, макар че той не е точно наш празник, а е в подкрепа на семействата на недоносените, сподели началникът на Отделението по неонатология. Допълни, че в това трудно за родителите начало полагащите грижи за недоносените бебета стават част от семействата им. Може би от такава гледна точка ни се обаждат да ни честитят, да ни поздравят, да ни благодарят, каза лекарят.

„Изключително огромен е стресът при раждане на едно недоносено дете – сподели д-р Тихонова. – Всички са в очакване и е тежко когато бременността завърши с преждевременно раждане, със страховете какво ще се случи. Това е идеята на този празник – да се насочим към семействата, да ги подкрепим”.

Началникът на Отделението по неонатология посочи, че от 7-8 години се обръща много внимание на проблема с недоносените деца и се оказва голяма помощ. Вчера са получили дневници от Фондация „Нашите недоносени”, в които да се отразява целият път на детето докато е в болницата. Предстои те да бъдат дадени на майките. По думите на лекаря обаче не всички искат да си спомнят какво са преживели.

Д-р Тихонова с много любов изрежда имената на недоносените деца, за които са се грижили в отделението – Моника, Красимир, Пресиян, Калоян, момчето с гръмките имена Аспарух Калоянов Крумов… Уточнява, че не може да сподели имената на всички, но тя и колегите й никога не забравят недоносените бебета.

Преди няколко дни дойде един татко, чието дете е родено на 9 януари 2020 година 750 грама, разказа неонатологът. Съгласно законите и стандартите след стабилизация бебето е било транспортирано в лечебно заведение във Варна. „Сега е живо, здраво, палаво, с абсолютно нормално развитие”, обясни д-р Тихонова. Сподели, че това е голям подарък за тях. „Вярно е, че колегите от Варна са свършили по-голямата част от работата. Но Вие знаете колко е важен „златният час”, допълни д-р Тихонова.

c