Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Храм „Свети Георги“ в Каварна отново е претендент за Годишните награди в туризма

Храм „Св. вмчк Георги” в Каварна за пореден път е кандидат за Годишните награди в туризма. Уникалната църква е в категорията „Изборът на българите” в тазгодишното шесто издание на наградите. От област Добрич в същата категория са включени и редица други културни обекти, като Художествената галерия в Добрич, „Двореца“ в Балчик, Дом-паметник „Йордан Йовков“ и др.

Малкият, но изключително значим храм през 2020 година бе в топ 5, а през 2017-а и 2018 г. извоюва почетното трето място в същата категория.

Тази година бяха отбелязани 185 години от построяването на църквата. Тя е най-старата запазена възрожденска сграда в града. Своеобразната ѝ архитектура и ценните икони я определят като уникален паметник на културата. Тя е еднокорабна, едноапсидна, с полуцилиндричен таван.

Според изсечения каменен надпис над южната врата, xрамът е бил построен през 1836 година. Той е свързан с борбата на местното население за освобождение. Опожарен е по време на Каварненското въстание през 1877 година.

В края на XIX век, при възстановяването на църквата, до северозападния ъгъл е пристроена камбанарийна кула, а по продължение на западната и част от южната стена е долепена широка нартика.

От септември 2007 г. храмът има нов иконостас, изработен от дърворезбаря Дончо Дончев. Иконостасът е с размери 6 х 4,5 m. Колоните и фризовете са направени от череша, а паната – от орех.

По решение на местните власти свети Георги е обявен за покровител на Каварна, а 6 май става официален празник на града.

Електронното гласуване за Наградите върви до 00:00 часа на 22 ноември т.г. на https://tourismawards.bg/

c