Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Днес е денят на Свети Матей. Празнуват данъчните служители

На 16 ноември отбелязваме професионалния празник на данъчните служители. Това е и денят, в който църквата почита свети Матей.

Матей е един от 12-те апостоли и автор на първото от четирите канонични Евангелия (Евангелие от Матей). Като светец се празнува от Православната църква на 16 ноември, а от Римско-католическата църква на 21 септември.

Матей е роден в гр. Капернаум, Галилея, където е работил като събирач на данъци (митар) за властника на Галилея Ирод Антипа. Според Евангелието от Матей на брега на Тивериадското езеро, там, където се събирали данъците, Иисус Христос се спрял, призовал Матей да върви след него и той го последвал, като станал един от неговите дванадесет ученици. Осем години след Възнесението по молба на йерусалимските християни Матей написал своето евангелие, в което разказва за живота и делото на Иисус Христос.

По преданието проповядва на евреите в Йерусалим, след това в Персия и Етиопия. Умира като мъченик.

Изобразява се от 4 век символично в тетраморфа като човек или ангел.

С постановление на Министерския съвет от февруари 1991-ва данъчната администрация е създадена като самостоятелна структурна единица. Няколко месеца по-късно са назначени първите данъчни служители.

c