Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Започват Коледните пости – как да се храним

От 15 ноември започват Коледните пости. В българската православна традиция постите са четири на брой – Коледни, Богородични, Великденски и Петрови.

Коледните пости продължават до Коледа (включително и Бъдни вечер). Това е период, в който човек трябва да не се изкушава от телесни и умствени страсти, не бива да изпитва злоба или алчност, трябва да се смири и извиси духовно.

През Коледните пости се изключват от менюто всякакви животински храни. Може да се консумират различни видове ядки, семена, плодове, зеленчуци, бобови храни и други. В определени дни от постите е разрешено да се хапва риба и да се пие вино.

Изключително важно е по време на постите да се пие достатъчно вода, като може да се прибавят и чайове, които ще ви донесат допълнителни витамини.

По време на постите е добре да се храним по-често, но с малки порции. Да внимаваме с количеството ядки, семки, растителни масла, сушени плодове и плодове, тъй като могат да влошат нормалната работа на храносмилателната система.

Ежедневната консумация на зеленчуци и плодове ще доставят необходими витамини и желязо. Минерали и витамини от група В има в много пълнозърнести храни. 

c