Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Смрад и отпадни води в мазите на блокове в жк. „Балик“ в Добрич, хората от три седмици се молят на ВиК

Отпадни води заливат от три седмици избените помещения на блокове 20 и 21 в ж.к. „Балик“ в Добрич. Ужасна смрад се носи по входовете, а хората се опитват да изгребат мръсната течност с лопати и кофи.  

„Шахтите пред блока са пълни, те преливат и понеже има наклон, отпадните води влизат в нашите мази. Вече три седмици се молим на ВиК да реагират. Първо обещаха, че ще дойдат, после казаха, че имат проблеми и няма кой да дойде, после казаха – вие сте записани, и толкова. Пълнят се коридорите на мазите с отпадни води. Един съсед си обу ботуши и с една лопата изгребва мръсна вода в кофа и я изхвърля в градинката – няма къде другаде“, сподели пред Про Нюз Добрич Мария Митева.

Жената живее във вход Е на блок 21. Във входа има 23 апартамента. „Отваряте входната врата и трябва да сложите противогаз, защото мирише ужасно. Аз съм на първия етаж – представете си какво е“, казва Митева.

В техния вход четири избени помещения от едната страна на коридора са наводнени, а от другата страна направили праг, за да не влиза в мазите и чистят водата от коридора. Имало мази с по 10-15 см. вода вътре. „Такава смрад, такова чудо, 100% ще плъзне зараза“, притеснена е жената.

Запушените шахти се намират между блокове 20 и 21, така че и двата блока имат този проблем.

„Миналата година се случи същото, пак за 2-3 седмици. Тогава изпратихме снимки и писма и до Общината, но нямахме отговор. От ВиК казваха, че машината им е счупена, че няма кой да дойде. В един момент благоволиха да дойдат и малко преди Нова година, май беше 30 декември, изчистиха. Това е проблем на ВиК, не е на блока, защото с нашите тръби няма проблем“, казва Митева.

Обърнахме се към шефа на ВиК – Добрич, инж. Тодор Гикински. По думите му наистина има запушена канализация и шахтите са пълни с боклуци.

„В района чистихме преди месец. Излизат всевъзможни неща отвътре, не можете да си представите какви. Канализацията е задръстена на много места. През последния месец сме отпушили голям брой шахти, даже сме наели фирма от Варна да дойде да ни помага“, каза Гикински.

По думите му, по време на водния цикъл в шахтите са хвърляни най различни неща – цимент, стърган асфалт, други строителни материали. Шахтите били пълни там, където е минал водният цикъл и сега от ВиК ги оправяли.

„Затова се получи напрежение. От Варна машината е от два месеца при нас. Ние по принцип имаме три машини, но няма кой да работи с тях, имаме болни работници. В момента сме само с една машина. Имаме си графици, имаме предвид този адрес. Възможно е още днес да отидем“, каза водният шеф.

c