Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Световен ден за борба с диабета: Половин милион българи страдат от болестта

На 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета. Началото е през 1991 година, под егидата на Световната здравна организация. През 2007 година, с резолюция  на ООН, денят е признат официално и от организацията.

Датата е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлс Бест през 1921 година изолира инсулина от панкреаса. Името му идва от латинската дума “insula”, което значи остров. Откриването на инсулина и използването му за лечение на диабета е най-великото откритие в историята на захарния диабет. Първата инжекция инсулин е направена през януари 1922 година на 14-годишен пациент, който живее с инсулин още 14 години.

Първоначално се е използвал свински или говежди инсулин, който обаче е давал чести нежелани реакции. През последните десетилетия се използват само човешки инсулини.

Над половин милион души в България за диагностицирани със захарен диабет, като над  220 000 души от тях са в преддиабетно състояние. 18 души всеки ден умират от усложнения от диабет - сърдечно-съдови или бъбречни.

Заболяването засяга около 10% от възрастното население, като през 2005 година честотата е била по-малка - 8,4%, а прогнозата за 2030 година е увеличаване до 10,9%.

Основните  рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от същото заболяване. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. През последните години се набляга силно върху превенцията на диабета, като се работи върху основните рискови фактори -  застоял начин на живот и нездравословното хранене.

c