Водещи новини Политика

“Продължаваме промяната” води пред ГЕРБ за парламент, “Възраждане” е на ръба

“Продължаваме промяната” печели парламентарния вот, а следващият президент на България ще бъде избран на балотаж на 21 ноември. В 47-ото Народно събрание най-вероятно ще има депутати от седем партии. Победителят в парламентарния вот отново няма абсолютно мнозинство. Това сочат резултатите от exit poll-а на социологическите агенции “Галъп” и “Тренд”, направени и финансирани по поръчка на NOVA.

Без мнозинство, но с първи резултат след днешния парламентарен вот, е коалицията “Продължаваме промяната”. И тези данни са от exit poll на агенция “Галъп”, поръчан и финансиран от NOVA. За ПП на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев вота си са дали 25.7% от гласоподавателите.

Втори са ГЕРБ-СДС с резултат 23.5 на сто. Третото място е за БСП. Те взимат 14.5% от гласовете. Четвъртата позиция е за ДПС. Те се радват на подкрепата на 10.2% от отишлите до урните.

Формацията „Има такъв народ” видимо е загубила част от подкрепата, която я изстреля на първото място на изборите през юли. Днес за тях гласа си са дали 8.0 на сто от отишлите до секциите.

Шестата сигурна формация в новия парламент ще е тази на „Демократична България”. Те печелят 6.9 на сто от гласовете. Последната партия, която минава прага за влизане в парламента, е „Възраждане”, сочат данните на “Галъп”. Под чертата остава доскорошният парламентарен играч “Изправи се БГ! Ние идваме” (2.2%). Следва ВМРО с 1.2 на сто от гласовете. 3.6% са гласували за други формации.

ДАННИТЕ НА “ТРЕНД”

Според проучването на агенция “Тренд”, поръчано и финансирано от NOVA, сочи, че ГЕРБ-СДС са победители в парламентарния вот с 23.5% от гласовете. Второто място е за “Продължаваме промянта” (22.5 на сто). Трета се нарежда БСП с 14.2 на сто. Следват ДПС (9.6%), “Има такъв народ” (9.5%). “Демократична България” (7.3%).

“Възраждане” също са с вероятност за влизане в парламента с резултат от 4.1%, сочат още данните от exit poll-a на “Тренд”. Следват “Изправи се БГ! Ние идваме! (2.7%) и ВМРО (1.4%).

В гласуването за президент според “Тренд” води Румен Радев с 48.9 на сто от гласовете. Втори е проф. Анастас Герджиков с подкрепа на 24.6 на сто от отишлите до урните. Трети се нарежда кандидатът на ДПС Мустафа Карадайъ с 9.2%. Следват Лозан Панов (5.2%), Костадин Костадинов (3.7%), Луна Йорданова (1.2%) и Милен Михов (0.5%).

Източник: Нова телевизия

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *