Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Осем жалби и сигнали за изборни нарушения са постъпили в РИК-Добрич

Осем жалби и сигнали за нарушения на изборния процес са подадени в Районната избирателна комисия /РИК/ в Добрич до 13 часа, съобщи за Про Нюз Добрич председателят Мариян Няголов.

Според един от сигналите кметът на село Зърнево с личния си автомобил в качеството си на служебно лице е извършвал предвиждане на хора до избирателна секция и ги придружавал в нея. Проведени са разговори с кмета и председателите на секционните избирателни комисии /СИК/, които в селото са две. Въпреки това кметът е продължил действията си и се е наложило сигналът да бъде препратен към полицията. Имаме уверението, че незабавно са изпратили патрулен автомобил да направи проверка на място, каза Няголов.

Подадена е жалба за нерегламентирана агитация в Генерал Тошево чрез табела с номера на бюлетина, поставена в превозно средство. Предстои сигналът да бъде проверен.

Две от жалбите са за агитация в близост до избирателни секции. Постъпил е сигнал за гласуване на застъпник в секция без да има право на това. В друга СИК е констатирано гласуване под чертата от наблюдател, което е неправомерно. Според друг сигнал член на СИК и кандидат за народен представител са роднини по права линия, според Няголов това не е пречка. Има сигнал и от село Енево – че двама членове на СИК се намират във фактическо съжителство. Мариян Няголов посочи, че между тях няма родствена връзка по права линия и няма нарушение.

c