Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Как протичат изборите в четири европейски държави споделят дами от Добрич

Про Нюз Добрич се обърна към четири добричлийки, които живеят в чужбина – Моника Сарандева, Красимира Обретенова, Таня Господинова и Калина Симеонова, за да ни разкажат как протичат изборите за президент и вицепрезидент и народни представители зад граница. Те споделиха за медията ни и защо са гласували макар и да не живеят в България.

Гайдар с носия посрещаше с изпълнения на българска народна музика гласоподавателите в Чатъм, Великобритания, разказа Моника Сарандева. Тя живее в съседния град Джилингхам, който е на 10 минути с автомобил от Чатъм. По думите й когато е гласувала не е имало опашки от чакащи. „За нас да се върнем вече няма надежда, но се надяваме децата ни да го направят и най-вече да има защо – сподели Моника. - Значителна част от мотивацията ни също е, че виждаме алтернатива, която се надяваме да заеме място в този парламент и дано очакванията ни се оправдаят ако се случи”.

Моника Сарандева. Тя живее в съседния град Джилингхам

Към 15 часа българско време в двете секции в Хага, Нидерландия, бяха гласували 535 човека, информира Красимира Обретенова. По думите й е имало опашки, но организацията е била отлична. Лично тя пътувала 15 км от Лайден до Хага, за да даде своя вот. Сподели, че в Нидерландия има 20 секции. „Гласувах, защото това е моята гражданска отговорност към бъдещето на държавата ми”, посочи Красимира.

Красимира Обретенова
Таня Господинова

Избирателните секции в Щутгарт са три, на един адрес в различни помещения. В две се гласуваше на машина, а в едната с бюлетина. Това разказа за Про Нюз Добрич Таня Господинова. По думите й изборният процес протича нормално. До обяд е имало опашки, но тя е дала своя вот следобед, тъй като тогава се прибрала от България. Според нея до около 17 часа вота са си дали над 900 души. „Гласувах, защото се считам за отговорен човек и е нормално като такъв да упражня демократичното си право на глас. Очаквам искрено промяна, която е крайно време да се случи. Аполитичността е чужда за моята природа”, сподели Таня.

Гласувах в 15 часа и нямаше никакви опашки от чакащи, разказа Калина Симеонова от Памплона, Испания. По думите й всичко било супер организирано и гласуването е ставало бързо. Тя попълнила декларация и дала своя глас. Имало българи, които идвали да гласуват от други градове – едни от 80 км, други от 104 км и от 200 км. Секцията на добричлийката била на 10 минути от дома й. „Гласувах, защото вярвам в промяната и бъдещето на България, за да мога един ден да се върна”, каза Калина.

Калина Симеонова от Памплона, Испания
c