Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Директорът на РБ „Дора Габе” в Добрич: Във времена на социална изолация най-добре разбираме ползата от четенето

Новият директор на Регионална библиотека „Дора Габе” в Добрич Теодора Денкова е родена в Добрич. Завършила е през 2007 година бакалавърска степен в специалност „Библиотечно-информационни дейности” в Колеж-Добрич към Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. През 2010 година става магистър със специалност „Информационни технологии” в същото висше учебно заведение. Има допълнителна квалификация по „Мениджмънт и стопански бизнес„ от Икономическия университет във Варна. От 2015 година работи в РБ „Дора Габе” в направление „Библиотечни фондове и каталози”. Една година по-късно е избрана за председател на синдикалната организация на библиотеката, изпълнява длъжността до назначаването й за директор. Семейна е, с две деца – дъщеря на 19 и син на 13 години.

През юли след проведен конкурс Теодора Денкова е назначена и изпълнява длъжността директор на РБ „Дора Габе” в Добрич. „Искам да изкажа специална благодарност към Невяна Христова – директора, който преди мен изпълняваше тази длъжност, както и на целия екип на библиотеката, които ме подкрепиха и продължават да ме подкрепят в новото за мен поприще”, сподели тя пред Про Нюз Добрич.

Г-жо Денкова, отговорност или по-скоро удоволствие е да ръководите РБ "Дора Габе"?

И двете. Няма да се изморя да повтарям, че за мен е огромна чест, но и не по-малка отговорност да бъда начело на най-голямата обществена библиотека в област Добрич. Признанието да бъдеш библиотекар е същото каквото и да бъдеш на този отговорен пост.

От юли, когато заехте поста директор на РБ "Дора Габе", до сега какви нововъведения направихте?

Библиотеката продължава да развива много социални, информационни, културни и образователни функции. Това е свързано със също толкова разнообразни дейности. С финансовата подкрепа на Министерството на културата през това лято осигурихме и внедрихме безжичен достъп до интернет на базата на технологията Wi-Fi – в читалните, в заемните, в обучителния център, интерактивната зала, библиотечните колекции, във фоайетата. Искам да споделя, че на 1 ноември получихме добрата новина от фирма „Кортева Агрисайънс България“ ЕООД с управител Чавдар Дочев, която предостави безвъзмездно сумата от 12 600 лева за създаване на тийн зона в библиотеката. Така че идеята за обособяване на такава зона може би ще се реализира точно във фоайетата, за да се осигури на младите хора удобно и спокойно място.  

Трябва ли Добрич да се гордее с Регионалната си библиотека и защо?

Разбира се. Ние сме институция, която освен като мащабност на регионално ниво, е един културен център. Ние сме най-голямото хранилище на писменото минало. Сектор Краезнание съхранява миналото и в момента продължава да осъществява такава събирателна дейност.

Колко тома съдържа фондът на библиотеката?

В момента библиотечният фонд е над 409 000 тома. Само за тази година имаме инвентирани над 2 100 тома. Горди сме с реализирането на един проект към Министерството на културата за финансово подпомагане на обществените библиотеки при обновяването на фондовете им с книги и други информационни източници по програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”. Проектът е на стойност 15 500 лева. Закупената литература по него е 896 тома. От тях 232 тома са от български автори, от чуждестранни – 656 тома, имаме закупена литература и за най-малките ни читатели – 68 тома. Общо покупките, които РБ „Дора Габе” е направила за тази година, са в размер на 1 467 тома. Тук бих отправила една благодарност към всички граждани и организации, които са дарили литература за фондовете на библиотеката. Засега сме получили 117 дарения с над 1 050 книги, периодични издания и други документи. Имаме постоянна кампания „Остави своята книга тук”, в която наши съграждани оставят книги, които са прочели. Имаме много големи дарения от Сдружение за градски читални, от нашите приятели от „ЕКО ПАК БЪЛГАРИЯ” и Книжен център „Гринуич”, с които заедно организирахме кампанията „Стара хартия за нова книга”.

Наскоро имаше конкурс за две свободни работни места в библиотеката, кандидатите за които бяха много. За какво говори това?

Настина интересът към обявените свободни места беше много голям. Бяха подадени над 23 молби, от тях 13 кандидати бяха допуснати до събеседване. Комисията, която проведе събеседването, беше очарована от високата мотивация, желанието и готовността на кандидатите да работят в библиотеката. За нас това е показателно, че професията библиотекар е желана от младите хора. Отдавна това не е само професия за раздаване на книги, а наистина едно призвание.

Теодора Денкова

Как се отразява пандемията на четенето на книги, намаляват ли читателите? От друга страна – какво влияние оказва на дейността на библиотеката? Прави впечатление, че започнахте да организирате повече онлайн прояви.  

Продължаватаща пандемия е изпитание не само за библиотеката, но и за цялото ни общество. Пандемията не намали по никакъв начин желанието на гражданите за четене. Във времена на социална изолация най-добре разбираме ползата от четенето. Добре написаната книга ни пренася в други светове, ангажира вниманието ни, окуражава ни в постигането на целите и преодоляване на трудностите. До голяма степен и не на последно място намалява стреса. В сектор Работа с деца новорегистрираните читатели от началото на годината до момента са 1 411. За същия период на миналата година те са били 1 098. За това увеличение помогнаха разнообразните  инициативи и прояви, които се проведоха във и извън библиотеката, както и множеството новозакупени книги, съобразени с интересите на малките читатели. Библиотекарите от сектора активно участваха в различни онлайн дейности и популяризираха богатия детски фонд. Проведоха се много тематични виртуални мероприятия с ученици и възпитаници на детските градини. В онлайн поредицата „Знаете ли, че…” бяха отбелязани годишнини на известни детски автори под формата на видеа. Бяха заснети видеа, свързани с Международния ден на детската книга, с Деня „Остави всичко и чети”. Виртуално бяха публикувани творчески работилници, изработване на картички за 8 март, Великден и други. Децата, които посещават сектора, са ориентирани към определени жанрове. Има огромен интерес към енциклопедиите за космоса, океаните, динозаврите, растенията, човешкото тяло. Към книжките на съвременни автори като Джоан Роулинг, Джеф Кини, Дейвид Уолямс, към българските популярни блогъри Слави Панайотов, Изабел и Анди и Дани. Има огромен интерес и към романите, които пресъздават хитовата игра „Майнкрафт”. Продължаваме с онлайн инициативите. Миналия месец обявихме конкурс „Кои са твоите будители днес”. В момента продължава онлайн игра, която се радва на много голяма популярност. Наистина, това е един от начините библиотеката да достигне до повече не само читатели, но и до наши съграждани.

Кои са любимите книги на добричлии?

Новорегистрираните читатели в сектор Книгозаемане до момента от началото на годината са 1 485. Има малко понижение в сравнение със същия период на миналата година, когато са били 1 644. Тази година се наблюдава засилено търсене на литература от областта на психологията и историята. Най-четени и предпочитани са авторите на съвременната българска литература като Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Здравка Евтимова, Георги Бърдаров и много други. Също така се наблюдава интерес към скандинавската литература, както традиционното търсене на автори като Джон Гришам, Дейвид Балдачи, Джефри Арчър, Нора Робъртс, Стивън Кинг. И разбира се, голям е интересът към романтичните разтоварващи четива. В сектор Изкуство много търсени са биографичните книги на известни актьори и музикални изпълнители.

Г-жо Денкова, какво ще кажете в заключение на нашия разговор?

Искам да благодаря на Про Нюз Добрич за интереса към библиотеката, за дейното и топло отразяване на нашите дейности. Пожелавам на вас и всички ваши читатели здраве, вдъхновение, споделеност и добро.

c