Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

14 ноември – Коледни Заговезни и ден за почит към Св. Филип

Днешният ден - Коледни Заговезни, е последният ден, в който може да се консумира месо, яйца, млечни продукти и всякакви храни от животински произход. От утре, 15 ноември, започват Рождественските (Коледни) пости. 

Вярващите постят за духовно и телесно възвисяване над дребните страсти, нечистите помисли и напразните суети. Следващите 40 дни до Коледа са сериозно духовно и физическо изпитание за постещия.

По стара българска традиция на Коледни Заговезни на трапезата задължително се поднася пиле или кокошка с кисело зеле, тиквеник с орехи и ароматни пълнени чушки с боб.

Стопанката на дома трябва да сипе на всички на трапезата от блажното ястие, а след това да скрие лъжицата, с която е сипвала. Тя ще я извади отново чак на Коледа, когато пак ще е разрешено да се яде месо.

На 14 ноември църквата почита и св. апостол Филип - един от дванадесетте апостола. Той проповядвал в Галилея, Гърция, Арабия, Етиопия. Вършел чудеса – възкресил мъртвец от Иерапол. Придружавали го сестра му Мариамна и апостол Вартоломей. Завършил живота си в Иерапол, разпнат на кръст с главата надолу, а по него хвърляли камъни.

c