Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Световния ден на добротата

Световният ден на добротата се отбелязва всяка година на 13 ноември в много страни по целия свят. На този ден през 1998 година в Токио се открива първата конференция на Световното движение на добротата, с участието на Австралия, Великобритания, Канада, САЩ, Сингапур, Тайланд и Япония.

На конференцията се приема „Декларация на добротата“. Целта е да се забрави самолюбието, да се помисли за хората около нас, да се забравят расовите, половите и религиозните различия. Призивът е всички хора да са съпричастни към мира, добрите дела, съвместното съжителство и щастието.

Символът на движението представлява „открито сърце“. Той е дело на френския художник Орел. През юни 2010 година Луис Бърфит-Донс и Дейвид Джамили, членове на Движението и хуманитаристи отбелязват Деня на добротата във Великобритания. Тяхната цел е да се подчертаят добрите дела, извършени в цялата страна.

Идеята за доброта е различна при всеки човек – помощ на възрастен човек при пресичане на пътя, отношение към близките, правене на комплимент на някого, извършване на доброволческа и благотворителна дейност.

c