Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Кметът на Добрич Йордан Йорданов: Талантът трябва да се подкрепя

В 17 часа днес е премиерата на песента The Voice of Love, с която Дени и Марти от Добрич ще представят България в Париж.

Кметът Йордан Йорданов пред Про Нюз Добрич във връзка с подкрепата от Община град Добрич на участниците от студио „Сарандев“ като представители на България на Детска Евровизия 2021:

Г-н Йорданов, Като Ви поздравяваме за решението Община град Добрич да подкрепи участието на двама млади изпълнители от студио „Сарандев“ Денислава Димитрова и Мартин Стоянов в Детската Евровизия, може ли да споделите с нашите читатели как се стигна до това! Разкажете ни малко повече за партньорството с „Лигна Студиос“!

Партньорството ни с „Лигна Студиос“ считам за естествено продължение на дългогодишната ни политика за подкрепа на талантливите деца на Добрич. Затова нито за миг не се поколебах, когато управляващият директор Геновева Христова ме потърси с молба Община Добрич да подкрепи не само участието на децата от студио „Сарандев“ в престижния конкурс, а изобщо да подкрепим завръщането на България на този голям музикален форум.

Какво означава за Добрич и жителите му деца от нашата вокална школа с десетилетни традиции да се качат на толкова голяма и престижна сцена?

Безспорен факт, че добричката музикална школа е една от най-добрите в България. Това се потвърждава от оценката и на музикалните критици, и на публиката. Деца от Добрич, възпитаници на Елена Карабельова и студио „Сарандев“, да представят България е гордост не само от местен патриотизъм, това е оценка за граденото през годините. Плод на неуморна работа в името на таланта. Редно е да отдадем заслуженото на музикалните педагози и специално на г-жа Карабельова. Зад всеки голям успех стои не само талант, но и  всеотдайност, и постоянство. Затова за нашия екип беше безспорно, че трябва да възстановим провеждането на Европейския поп и рок конкурс „Сарандев“.

Обмислят ли се някакви събития в Добрич или кампания непосредствено преди и след самия конкурс?

Да , обмисляме, но предвид спецификата на Детска Евровизия, все още е рано да се каже какво ще правим.

Стана ясно, че финансовата подкрепа за участието на дуета Дени и Марти на Детската Евровизия е в размер на 20 000 лева от бюджета на Община град Добрич и 5 000 лева от неправителствена организация Яйла, фонд “Децата на България”. „Про Нюз Добрич“ като медия също ще ги подкрепи като използва своите информационни канали, за да информира за подготовката и участието на децата и призове за мощно гласуване. Можете да се обърнете чрез нас с призив за подкрепа и от представители на бизнеса и неправителствения сектор!

Всеки един от нас може да помогне тази музикална приказка да се случи по най-добрия начин. Имаме най-важното - прекрасните гласове на Денислава и Мартин и уникалния екип на „Лигна Студиос“.  Вярвам, че добрият пример, който ние даваме като Община и медиите в Добрич, ще бъде последван и от бизнеса. На 19 декември конкурсът ще се излъчва по БНТ и призовавам всички да гласуваме за талантите на Добрич.

По какъв начин Община град Добрич подкрепя и стимулира младите добрички таланти от различните сфери и каква е визията на Общината за тази подкрепа в бъдеще? Какво още може да се надгради? Как Общината може да привлича партньори от неправителствения и частния сектор за съвместна работа – ако могат да се посочат примери.

В отговор на Вашия въпрос Ви давам справка за финансова подкрепа на талантливи деца и младежи от Добрич за периода 2016  г. – 2021 г. /Бел. ред. със справката можете да се запознаете по-долу или да я изтеглите от тук/

Но помощта не се изразява само във финансова подкрепа. Добрич е един от малкото  градове, където работят, изцяло на общинска издръжка фолклорен ансамбъл, камерен и духов оркестри. Това е възможност младите и талантливи изпълнители да останат в родния си град, след като завършат подходящо образование. Създадени са прекрасни условия за репетиции, звукозапис и изява на музикална сцена в Младежки център „Захари Стоянов“. Дори в тежката 2020 година не прекъснахме провеждането на поп-рок конкурс „Сарандев“. Продължаваме да подобряваме сградите, отделени за културна инфраструктура. Обогатихме културния календар с фестивали за различна аудитория.

Може ли да се каже приблизително каква част от бюджета на Общината е насочена именно към подкрепа на млади таланти

Подкрепата, за да е навременна и ценна, не бива да бъде процент. Никога не сме се ръководили при вземането на решение дали може да помогнем от процентни ограничения. Водещ за нас винаги е бил принципа, че талантът трябва да се подкрепя.

Предпремиерно: Дени и Марти от Добрич представиха The Voice of Love – българската песен за Детска Евровизия 2021 в Париж

c