Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Днес е денят за размисъл за вота 2 в 1

Днес е Ден за размисъл преди изборите 2 в 1 - за президент и вицепрезидент и за народни представители. Забранена е предизборната агитация. Резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите не може да се огласяват под каквато и да е форма в дена за размисъл и до обявяване края на изборния ден на територията на страната.

В деня преди вота секционните избирателни комисии получават техническите устройства, както и всички изборни книжа и материали, необходими за гласуването.

Целта на Деня за размисъл е избирателите да останат насаме с предпочитанията си, за да направят своя политически избор, без да са подложени на въздействието на политическата агитация. Съгласно Изборния кодекс не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в самия ден на вота.

Във всички секции с над 300 избиратели в страната и в чужбина се гласува машинно, както бе и на 11 юли. Машини ще има в 9399 секции, а по две устройства се очаква да има в 2121 секции.

И за двата вота ще се гласува на една машина и с една карта. Гласуващите за народни представители ще могат да отбележат и преференция в съответната листа.

С хартиена бюлетина, която е интегрална, ще се гласува в секции с по-малко от 300 избиратели. Машинно гласуване не се произвежда при гласуване с подвижна избирателна кутия в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, следствени арести, както и в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме.

Изборният ден започва в 7 часа и завършва в 20 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи да подадат своя вот, гласуването може да бъде удължено, но максимум до 21 часа.

По предварителни данни на Централната избирателна комисия избирателите по списък в страната са 6 708 189 души.

c