Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

13 ноември – Международен ден на незрящите хора

На 13 ноември се отбелязва Международният ден на незрящите хора. ООН го обявява през 1946 година на рождената дата на френския благородник Валентин Аюи – 13 ноември 1745 година. Той полага основите за световното обучение на слепите и основава в Париж първия в света интернат за слепи. 

Постигнатите успехите в обучението по четене, писане, музика и математика, което Аюи провежда с възпитаниците си, помагат да се промени в положителна посока отношението към незрящите и техните интелектуални способности, а педагогическият му опит се разпространява и извън пределите на Франция – във Венеция, Австро-Унгария, Русия и други страни, които педагогът посещава.

Белият бастун е помощно средство за придвижване и сигнализиране, използван от хора с частично увредено зрение или напълно слепи. Съществуват няколко типа бял бастун, които изпълняват не само първичната функция, но и комбинирани дейности в зависимост от нуждата на използващия го човек.

Денят на белия бастун се отбелязва на 15 октомври.

Заслугата за въвеждането на белия бастун като отличителен белег и средство за придвижване на незрящите е на французойката Жили Дербемон и в САЩ на Джордж Бонъм. Дългият бял бастун е изобретение на военния психолог Ричард Хувър през 1943 година.

Брайлова азбука се нарича тактилна система за писане и четене, използвана от слепите и слабо виждащите хора по света. Използва се в книги, менюта, документи, бутоните на асансьорите, валута, лекарства. Брайловите символи могат да се изписват на плоча с шило, като точките излизат релефни от другата страна на листа или с брайлова машина. Брайловите потребители могат да четат и от мониторите на компютрите и други електронни пособия, използвайки брайлов дисплей.

Брайловата азбука носи името на своя създател Луи Брайл.

c