Водещи новини - дясно Здраве Общество

Тенденция: Ковид ръст – “най-тревожно” е в България и в още 9 държави-членки на ЕС

Епидемичната ситуация с КОВИД-19 в Европейския съюз продължава да се влошава и се смята за “много тревожна” в 10 държави и “тревожна” в други 10, съобщи днес Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията, съобщава БТА, позовавайки се на информация от AFP.

Епидемологичната ситуация в ЕС понастоящем се характеризира с бързо и значително увеличение на случаите и с нисък, но бавно нарастващ процент на смъртност, обобщава европейската здравна агенция в най-новата си оценка на риска. Случаите, хоспитализациите и броят на починалите се очаква да продължат да се увеличават през следващите две седмици, подчертава агенцията, базирана в Стокхолм.

Нива и зони на критичност

  • Сред 27-те членки на ЕС, в категорията “ситуация, предизвикваща най-голяма загриженост” попадат Белгия, Полша, Нидерландия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Гърция, Унгария и Словения.
  • В по-долната категория “ситуация, предизвикваща безпокойство” са Германия, Австрия, Дания, Финландия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Румъния и Словакия.
  • Три държави са в категорията “ситуация, предизвикваща умерена тревога” – Франция, Португалия и Кипър, а други 4 са в категория “ситуация, предизвикваща ниска степен на безпокойство” – Италия, Испания, Швеция и Малта.

Методът, използван от Европейския център за категоризация, съчетава абсолютни стойности (брой случаи, хоспитализации и починали) с най-новото им развитие.

Песимистичната прогноза

Според последните прогнози, случаите на зараза и починалите се очаква да нараснат с около 50 процента през следващите две седмици. Очакваните показатели са за седмично ниво от 300 нови случая и 2,7 починали на 100 000 души население.

В трите държави извън ЕС, наблюдавани от Европейския център – Норвегия, Исландия и Лихтенщайн – , ситуацията се преценява като “тревожна”.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *