Водещи новини - дясно Култура Общество

Почитаме паметта на Свети Мина – покровител на семейството и закрилник на сираците

На 11 ноември църквата чества паметта на Свети великомъченик Мина Котуански. Той е християнски светец, смятан за чудотворец. Смята се за покровител на семейството и закрилник на сираците, бездомните и жените.

Мина е египтянин. Той изповядва християнската вяра и служи във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан през III – IV век. Мина е пострадал по време на преследванията на християните при император Диоклециан. Заради вярата си след мъчения бил посечен с меч в 296 година.

Свети Мина е известен чудотворец. Смята се за патрон на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.

В народните представи свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето, в което вълците бесуват. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат караконджоли и други зли сили.

В този ден се чества паметта и на св. мъченици Виктор, Стефанида и Викентий.

Виктор – също така войник, пострадал при император Антонин (138-161 г.) в Италия. Една млада християнка на име Стефанида, която присъствала на неговите страдания, видяла слизащите от небето два светли венци. Тя започнала гръмко да слави подвига на св. мъченик и сама заедно с него се удостоила с мъченическа смърт.

Св. Викентий бил дякон. Той се удостоил да пострада за вярата в испанския град Валенсия при император Диоклетиан.

Имен ден днес празнуват Виктория, Виктор, Вики, Мино, Мина, Минка, Минчо.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *