Водещи новини - дясно Здраве Образование Общество

+20 дни отпуск и вакси бонус получава непедагогическият персонал в училищата

С 20 дни се увеличава размерът на основния платен годишен отпуск за непедагогическите специалисти в детските градини и училищата. Допълнителен бонус от два дни ще могат да ползват решилите да се ваксинират.

Като основание за корекцията в анекса, от Министерство на образованието и науката посочват дългите периоди на неприсъствено обучение при висока обща заболяемост или при локално епидемично огнище, през които обслужващият персонал в училищата е в принудителна отпуска. До момента, част от наложителните почивни дни бяха неплатени.

Непедагогическите специалисти получават бонус от още два дни платен отпуск, ако се изберат да се имунизират срещу COVID-19. Двата дни могат да се ползват по свое желание от всеки служител, но след поставяне на първата и/или на втората доза от ваксината.

За учителите с ваксини допълнителни два дни платен отпуск са регламентирани още преди началото на учебната 2021/2022 година.

Днес беше приложен и анекс към колективния трудов договор, с който се регламентира допълнителна компенсация за участващите в тестването на най-малките ученици до края на календарната година.

По 100 лева за ноември и декември 2021 г. ще получат учителите и непедагогическите специалисти, които изследват учениците за COVID-19 два пъти в седмицата, за да осигурят присъствено обучение в безопасна среда Решението е договорено между Министерството на образованието и науката, работодателските и синдикалните организации в системата на средното образование.

aneks_112021_kamKTD197_11112021

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *