Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Прогноза: Половината от заведенията и ресторантите в Добрич ще затворят след Нова година

Заведения в Добрич затвориха врати след въвеждане на изискването за зелените сертификати, което влезе в сила на 21 октомври. Не работят с клиенти два от големите ресторанти в центъра – пицария „Уно“ и „Ел Мундо“. На входните им врати има бележки с информация, че приемат заявки за домовете. Други изцяло спряха дейност.

 „Над 15 са заведенията в Добрич, които към момента са затворили, броят им расте с всеки изминал ден. Доставките до дома и офиса не са толкова големи и трудно могат да ни гарантират, че ще си запазим поне работната ръка. Защото ако веднъж я загубим, няма да можем да си върнем квалитетните кадри. Положението е тежко за бранша, не можем да ползваме някакви мерки, няма компенсации от държавата“, коментира за Про Нюз Добрич Димитър Димитров, председател на регионалната Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Той казва, че голяма част от колегите му се опитват да поддържат дейност по някакъв начин. Надяват се да работят през декември за празниците, ако обстановката се успокои и ресторантите могат да посрещат по-нормален брой посетители. „За печалба не говорим – знаете колко поскъпнаха токът и другите енергоносители, също и много други стоки, а цените при нас няма как да се вдигнат. Изчакваме да видим какво ще се случи през декември“, посочи Димитров.

Ако ситуацията не се промени, според него през януари и февруари 50% от заведенията в Добрич ще бъдат затворени.

Ресторант Walnuts Life&Food е отворен за клиенти, работи и доставки по домовете. „Допускаме гости със зелен сертификат, а персоналът ни е 100% със сертификати. Подадохме заявление до Министерството на здравеопазването да получим стикер за „зелено“ заведение“, каза собственикът му шеф Димитър Димитров.

Откакто е въведен зеленият сертификат обаче, броят на клиентите на заведението е паднал с 80%.  „Засега издържаме, благодарение на добрата работа през лятото се надявам да оцелеем и да не затворим. Ние по принцип затваряме през януари за ремонти, профилактики и отпуска за персонала. Трябва да си задържим хората, няма как да ги оставим на улицата“, казва шеф Димитров.

По думите му сега браншът няма подкрепа от държавата, а преди той лично е ползвал успешно програмата 60/40 и тя много е помогнала на ресторанта. Надява се, че тази подкрепа ще я има и сега.

„Смятам, че тежката ситуация не е само за заведенията, тя е за всички. Да, трудно е, но преживяхме предния локдаун, ще преживеем и този“, оптимист е шеф Димитров.

c