Водещи новини - дясно Общество

400 кръстници избраха име за младото орле от добруджанското село край Крушари

Над 400 предложения за име на орлето от Александрия са били изпратени до Североизточно държавно предприятие, след като оттам обявиха, че търсят кръстници за орлето-пътешественик, което за пръв път прелетя от България до топлите африкански земи на Зимбабве.

Писателката Искра Урумова е била първата, която е изпратила предложение с имената Неда и Марко – според самодивите и юнаците във фолклора ни, а и в нейните книги. Надя Петрова избира името Ашли – на близка приятелка, родом от Зимбабве, която станала българска снаха и често пътувала между България и африканската страна. Теодора Денкова припомня историята на Анка Ламбрева – първата българка, прелетяла със самолет над Ламанша и първа околосветска пътешественичка. Според Денкова малкото орле може да носи нейното име, но ако то е твърде тежко за една млада птичка може да бъде и Ането, по едноименния разказ на Ангел Каралийчев. Историите на Ането и орлето са необикновени и показват, че често и най-малките могат да ни изненадат с неподозирани сили, пише Теодора Денкова. Получихме писмо и от англичанка, която живее в България. За Трейси точното име е  Eddie the eagle.

Още много предложения долетяха до нас чрез електронната поща и медиите, споделиха от СИДП. Сред тях са Бендида /тракийска богиня/, Пътешественик, Орин, Валтер /на загиналия пилот Валентин Терзиев/, Залмоксис /един от боговете на гетите/, Желяз, Балкан, Алинор, Арго, Чико, Орлин, Креси, Хироу, Ангел, Жельо, Огняна, Аспарух, Орльо, Румен, Икарос, Олимпос, Петрозар, Амон, Венторк, Вихра, Гошо, Галилей, Мадара, Бъзи, Зимба, Феникс, Рея, Калин, Доминик, Булгар, Айтос /от гръцкото аѐтос-орел/, Брианда, Авитохол, Онгъл, Катерина, Теодора, Икар, Surviver, Виктор, Зефир, Свобода, Урсула, Бъди, Стрела, Ори, Орелия, Шаро, Атаман, Шумла, Българска, Пагане, Тервел, Скай, Добротица, Колумб, Магелан, Добруджан, Лизимах, Зефир, Ирис, Орландо, Локи,  и мн.др.

Радка Харкова: „Благодаря ви за добрата новина на фона на ужасиите, с които ни заливат. Моето предложение е да вземете името на селото, където е родено /понеже няма случайни неща/- Александрия или Александър. Царско име за царя на птиците…“

„То си е дошло с името-Александрия!!! Като патрона си-преминава десетки граници, за да вдъхнови света“, категоричен е и Матей.

И за Георги Тасев името си идва само: „Има нещо символично в това-родният му дом е в село Александрия, Добричко, летяло е над град Александрия, Египет… Ако орлето е женско, да го кръстим Александрия, ако се окаже мъжко – Александър“.

„Предлагам орлето да носи името на родното си село! Символиката тук, е че ще бъде велик победител, като Александър Велики!“, сподели  Елена Атанасова. И Стилян Венелинов е избрали същото име за орлето, но той предлага и две галени имена – Аия или Ая, като за него съчетанията напомнят на звуците, които издават грабливите птици.  Илиян Христакиев е добавил и фамилия Крушарски /село Алекснадрия се намира в община Крушари/ или пък Български. „Ще ме прощават братята от Северна Македония“, шегува се Христакиев.

Търсят име за роденото в Добруджа младо орле-пътешественик, което за първи път прелита пътя от родното си село Александрия (край Крушари) до водопадите Виктория

В крайна сметка близо една трета от кръстниците са на мнение, че орлето трябва да се казва Александрия или Александър. Така, от СИДП и ИАГ, приемат техният избор за окончателен.

От ръководстото на дружеството изказват благодарност към всички, писали с предложения за име на орлето. “Благодарим и на медиите, които разпространиха новината и ни помагат винаги и във всичко, защото без тях щеше да ни е трудно да открием точното име за малкия креслив орел от село Александрия.”

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *