Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

За измамна схема с "доставки" на дърва алармира МВР

Заради ежедневно растящите цени и пълзяща инфлация, редица съобразителни "предприемачи" са се активирали и масово предлагат в социалните мрежи обяви за изгодна доставка на дърва за огрев.

Според данни на полицията, измамната схема действа по следния сценарий

Същинските измамници се възползват чрез социалните мрежи и сайтовете за обяви, публикувайки съобщения за предоставяне на стока или услуга – най-често са за снабдяване с дърва за огрев. По отработения в последните години начин, те създават фалшиви профили от с тях публикуват обяви с упоменат телефон за връзка.

В определен момент, потенциална жертва се обажда на някой от посочените телефонни номера, откъдето получава уверения, че ще му бъде доставено желаното количество (напр. дърва за огрев). Идва и уловката – условието за предварително внесено капаро, за транспорт или за самата стока/услуга, с уточнението парите да бъдат изпратени чрез куриер. След време, когато заявилият стоката не получи обещаното, обявите изчезнат от интернет пространството и никой не вдига телефоните. Едва тогава платилия авансово - най-често с уточнението, че капарото се изисква за надници на дървосекачи и гориво, разбира че е станал жертва на измама.

От полицията отправят апел: Не се доверявайте на подобни обяви, в никакъв случай не изпращайте пари на непознати хора, независимо, че в текста на съобщението е изписан телефон!

Важно е гражданите да знаят, че капаро се дава единствено и само след сключен договор, в който са отбелязани адресите и данните на двете страни. По никакъв начин купувачът не е защитен от вписаното в разписката основание за превода - предплата за доставка, защото това не е договор, а куриерът няма как да знае уговорката ви с отсрещната страна и съответно не може да ви гарантира , че получателят на парите не ви мами.

c