Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Официално: Издават зелен сертификат срещу тест за антитела

Хората с антитела ще получават зелени сертификати с валидност три месеца. Това решение обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Новата заповед ще влезе в сила от четвъртък – 11 ноември. Изискването е антителата да са поне 10 пъти над нормата. Документът ще важи единствено на територията на нашата страна и няма да се зачита за пътувания в чужбина.

Лабораторията, в която е направен тестът за антитела, трябва да изпрати резултата към системата. След това лицето ще може да получи своето удостоверение от his.bg, както се добиват и всички останали сертификати.

„Изискването е изследването да бъде извършено в лаборатория и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек може да получи сертификат, който ще е валиден 90 дни”, каза Кацаров.

„Целта ще бъде да бъде притежаван от хора, които да бъдат сравнително добре предпазени. Не просто преболедували, а хора, които са преболедували и протектирани. Ще се гледат специално IgG антитела. Те съществуват и във ваксините, и във вируса. Цифрата, която ще бъде режещата, ще бъде 150 на BAU на ml", каза проф. Радка Аргирова.

Проф. Ива Христова заяви, че няма конкретни фиксирани тестове за антитела.

„Изискването е те да са с „Т" марка, да имат висока чувствителност и специфичност и да бъдат сертифицирани. Изследването се признава само за IgG антитела, защото те са най-дълго живеещите антитела. На практика това изискване за 150 единици BAU се получава, защото искаме да има 10 пъти над нормата антитела", обясни тя.

На брифинга стана ясно и, че няма да се въвежда изискване членовете на СИК да са със зелени сертификати. Няма да има и задължително тестване.

От МЗ са готови да предоставят тестове, за да могат желаещите да се тестват на собствена воля.

Източник: NOVA

c