Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Между 50 и 90 процента от родителите на деца от Добрич са „за” тестването в училище

До 12 часа днес родителите на учениците от първи до четвърти клас трябваше да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи антигенни тестове или могат да представят валиден документ, че детето е преболедувало COVID-19. Про Нюз Добрич потърси информация колко родители са дали такова съгласие от директорите на няколко училища в Добрич.

В СУ „Димитър Талев” съгласието си са дали 77 процента от родителите, съобщи директорът Весела Панчева. По думите й има класове, в които процентът е и по-голям. В един от тях надхвърля 99 на сто, само едно дете ще се обучава в електронна среда от разстояние. Паралелките от първи до четвърти клас в училището са 11, в тях се обучават 245 деца.

По данни на директора на ОУ „Хан Аспарух” Невяна Люцканова около 90 процента от родителите на децата са декларирали, че желаят те да бъдат тествани в училище. По думите й има паралелки, в които на 100 процента учениците ще са в клас, а в други само по едно-две ще са на онлайн обучение. В учебното заведение 292 деца от първи до четвърти клас се обучават в 13 паралелки.

При нас декларации децата им да бъдат тествани в училище са подали около 50 процента от родителите, информира директорът на СУ „Любен Каравелов” Светла Иванова.

Според директора на Училището по изкуства СУ „Свети Климент Охридски” Мария Димитрова съгласието си на децата им да бъдат правени тестове са декларирали над 70 процента от родителите. Тя сподели, че има паралелки, в които съотношението съгласни/ несъгласни родители е 50 на 50. Има обаче и класове, в които за тестването декларации са подали около 80 процента от родителите. По данни на директора в най-голямото учебно заведение в област Добрич паралелките в начален етап са 18 с около 400 деца.

75 процента от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани, съобщи директорът на ОУ „Стефан Караджа” Анжела Панчева. В училището се обучават 121 ученици от първи до четвърти клас и в подготвителната група.

В СУ „Свети свети Кирил и Методий” 87 процента от родителите са декларирали, че желаят децата им да бъдат тествани, информира директорът Тодор Георгиев. Присъствено ще учат всички ученици от 3 б клас, там декларации са подали всички родители. В учебното заведение има 13 паралелки от първи до четвърти клас с 276 ученици.

c