Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

МБАЛ-Добрич се връща към традициите си на водеща болница в неинвазивната хирургия

Малко известен е фактът, че първата лапароскопска операция в България е извършена именно в Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Добрич през 90-те години на миналия век, информират от лечебното заведение. Това се случва благодарение на добрите взаимоотношения между добричката болница и тази в швейцарския град Шафхаузен. За съжаление, по ред причини от първа с годините нашата болница остава сред последните в страната, които предлагат този модерен начин на хирургия.

„Това, което се опитваме сега да направим, е да догоним тези, които са много преди нас и апаратурата, с която вече разполагаме, ни го позволява“, споделя началникът на Отделението по акушерство и гинекология д-р Ивайло Петев.

Лапароскопската и хистероскопската хирургия позволява без разрез на корема да се навлезе в матката, за да бъдат отстранени изменения и в същото време органът да бъде съхранен. Този метод е много по-щадящ за пациента, нанася много по-малка травма и спомага за неговото по-бързо възстановяване.

Статистиката за броя на операциите показва че, благодарение на новата апаратура вече е надминат броят на хирургическите интервенции за цялата минала година, посочва д-р Петев. „Повече от 2/3 от всички операции са чрез ендоскопски метод, без значение дали са лапароскопски или хистероскопски, като стремежът ни е този процент да се увеличава, защото това е по-добре за пациента“, допълва лекарят.

МБАЛ-Добрич има не само традиции в областта на неинвазивната хирургия. Тя разполага и с добре обучен екип, който да работи с новата апаратура и да предоставя все по-ефективен и модерен начин на лечение, неотстъпващ на медицинските услуги в други клиники.

c